A COPD-betegek között gyakori a depresszió
Két nemrégiben készített vizsgálat is arra a megállapításra jutott, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegség, azaz a COPD megnöveli a depresszió kialakulásának esélyét. Mindkét vizsgálat eredményeiről a CHEST című szaklapban számoltak be a szakemberek.

Az egyik kutatás, amely a Manchester Metropolitan Egyetemen készült, megállapította, hogy négyből egy COPD-beteg tartós depresszív tüneteket produkált a vizsgálat három éve alatt, ami azért különösen aggasztó, mert a depresszió – főleg, ha nem kezelik – számos negatív következménnyel járhat az egészségre nézve.


A másik kutatás, amelyet a Texas Egyetem szakemberei végeztek, 2001 és 2011 között COPD-vel diagnosztizált betegeket kísért figyelemmel, akik közül 22 százaléknál találtak egy vagy több pszichológiai rendellenességre utaló tünetet. Emellett az is kiderült, hogy azok a COPD-betegek nagyobb arányban kerültek tartósan kórházba, akik depresszióval, szorongással, pszichózissal küzdöttek, vagy drogot, illetve alkoholt fogyasztottak, mint azok, akik nem.


A COPD egy átfogó elnevezés az olyan tüdőbetegségekre, mint például a krónikus bronchitisz vagy a tüdőtágulat. A betegség nagyjából 24 millió amerikait érint, jellemző tünetei a légszomj, a köhögés és a zihálás. A COPD-betegek számára a depresszió megnehezíti a betegség kezelését, főleg, hogy a depresszió gyakran együtt jár a dohányzással is. Amint arról dr. David Mannino, a Kentucky Egyetem professzora beszámolt, sok COPD-s úgy érzi, hogy magának okozta a bajt, és azt kapták, amit megérdemeltek, pedig a betegség hátterében más is állhat, nem csak a dohányzás, például asztma vagy egy poros munkahely.


A szakemberek szerint a legjobbat azzal teszik maguknak a COPD-betegek, ha teljes erejükből edzenek, mert így az izmaik nem gyengülnek el, és a légzésük sem fog romlani. Persze, aki depressziós, annak nem sok kedve van mozogni, ezért is különösen fontos, hogy ezek a betegek megkapják a szükséges lelki támaszt akár egy szakembertől, akár egy családtagtól vagy baráttól. Persze emellett a beteg részéről is fontos, hogy mindent megtegyen a saját egészsége érdekében, ezért a dohányzást mindenképpen abba kell hagyni, illetve az inhaláló helyes használatát is el kell sajátítani, nagyon sokan ugyanis nem az előírásnak megfelelően alkalmazzák ezeket az eszközöket, pedig a helyes dózis beállítása létfontosságú lehet.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 24 16:00:00/