A baktériumok védelmet jelentenek az ételallergiákkal szemben
A baktériumok számos ételallergiával küzdő ember számára védelmet jelenthetnek. Egy bizonyos probiotikus törzsből származó fehérje a friss kutatások szerint ugyanis segít csökkenteni az allergiás tüneteket, legyen szó gyomorégésről, hasmenésről vagy puffadásról.

Azok számára, akik ételallergiával küzdenek, akár egyetlen harapás egy ártatlan finomságból is kényelmetlen, olykor fájdalmas tüneteket széles tárházát okozza. Vannak, akiknél kiütések jelentkeznek, mások hánynak, hasmenésük van, de gyakori a gyomorégés és a puffadás is. Egyesek olyan rémes tüneteket tapasztalnak, hogy mentőt kell hívni.


A szakemberek felfedezték, hogy egy bizonyos baktériumtörzs az ilyesfajta tünetek ellen remek megoldást jelenthet. Az egérkísérletek bizonyították, hogy a probiotikus fehérje segít az allergiás tünetek megelőzésében, így az ételallergia kezelésében fontos szerepet kaphat.


A kutatás során két baktériumtörzs hatása került tesztelésre: a Bifidobacterium longum KACC 91563 és a Enterococcus faecalis KACC 91532, egérkísérletek során. Az E. faecalis KACC 91532 hatására az egerek ételallergiás tünetei nem mérséklődtek, de a B. longum KACC 91563 nevetésekor jelentősen csökkentek a kellemetlen tünetek.


Csak az Egyesült Államokban 1997 és 2007 között 18 százalékkal növekedett az ételallergiás gyerekek száma. Ugyanebben az időszakban megháromszorozódott azoknak az eseteknek a száma, amikor a pácienst ételallergia miatt kellett azonnal kórházba szállítani.

A kutatás a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban került publikálásra.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 ÁPR 15 14:22:14/