A csecsemők mogyoróval táplálása csökkentheti az allergia kialakulását idősebb korban
Brit kutatók a mogyoróallergia magas kockázatának kitett 550 gyermeket vizsgáltak meg, és kimutatták, hogy ha a csecsemőket az első életévükben mogyoróvajjal vagy mogyorós rágcsálnivalóval táplálták, 74 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakul ki bennük mogyoróallergia hat éves korukra.

A King’s College London és a Southamptoni Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a gyermekek fiatalkori kitétele a mogyoró behatásának hosszú távú védelmet nyújtott számukra az allergia ellen. Sőt, ha a gyermekek később abbahagyták a mogyoró fogyasztását, még akkor is védettek maradtak az allergia kialakulásával szemben.


A szakértők azonban azt is hangsúlyozták, hogy az allergia kockázatának kitett gyermekek szülei feltétlenül szakértői felügyelet mellett adjanak mogyorót gyermeküknek. A kutatásban részt vevő gyermekeket alapos megfigyelésnek vetették alá, és mindig készen állt az orvosi segítség arra az esetre, ha megbetegednének.


A kutatók azonban azt állítják, hogy a brit kormánynak felül kellene vizsgálnia azokat az egészségügyi irányelveket, amelyek azt javasolják, hogy legalább 3 éves korig ne adjanak mogyoró tartalmú termékeket olyan csecsemőknek, akiknek szerepel a családi kórtörténetükben mogyoróallergia.


A mogyoróallergia fiatal korban alakul ki, a beteg ritkán növi ki, és jelenleg nincs gyógymódja. A legsúlyosabb esetekben anafilaxiás sokkot okozhat, ami akár halálos is lehet.

A kutatók akkor tekintették a gyermekeket magas kockázatúnak, ha a szüleik szintén allergiásak voltak, vagy ha ekcémában illetve tojásallergiában is szenvedtek. Az alanyoknak 11 hónapos koruk előtt kezdtek mogyorót adni, és öt éves korukban 12 hónapra leállították a mogyoróval történő táplálást. A szakértők elmondták, hogy az egy éves tartózkodás a mogyorótól nem növelte az allergia előfordulási arányát.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 MÁJ 03 16:01:00/