A dohányzás duplájára növeli a korai halál kockázatát a rheumatoid arthritises betegeknél
Egy friss kutatás szerint a rheumatoid arthritisszel küzdő betegeknél a dohányzás megnöveli az idő előtti elhalálozás kockázatát, ám amennyiben abbahagyják a dohányzást, a kockázat mértéke ismét csökken.

A kutatást vezető Deborah Symmons, a Manchester Egyetem professzora munkatársaival Angliában élő rheumatoid arthritises betegeket kísért figyelemmel, és azt találták, hogy közülük azok, akik dohányoztak, kétszer nagyobb arányban haltak meg idejekorán, mint azok, akik soha nem cigarettáztak. A kockázat mértéke azoknál, akik egykor dohányoztak, de már leszoktak, hasonló volt a sosem dohányzókéhoz, az idő múlásával pedig szinte már teljesen azonos mértékűvé lett. A kutatók abban bíznak, hogy a vizsgálat eredménye segíteni tud az egészségügyben dolgozóknak abban, hogy minél több rheumatoid arthritises beteget ösztönözzenek a dohányzásról való leszokásra, és ezzel csökkentsék az idő előtti elhalálozások számát.


Korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy maga a dohányzás is növeli a rheumatoid arthritis kockázatát, vagyis az arthritises betegek körében eleve nagyobb a dohányosok aránya. Ezeknél a betegeknél egyébként a szívbetegség, a rák, a különféle fertőzések és a légúti megbetegedések kockázata is magasabb. A rheumatoid arthritis egy gyengeséggel, fájdalommal járó állapot, amely bármely korban jelentkezhet és többnyire teljesen váratlanul. Vagyis az illetőnek egyik nap még semmi baja, a következő napon viszont már alig bír kikelni az ágyból, felöltözni vagy elmenni a fürdőszobáig.


A vizsgálat további részleteiről az Arthritis Care and Research című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 14 12:00:00/