A jóga előnyös lehet az asztmásoknak
A Cochrane Library adatbázisban közzétett új Cochrane áttekintés szerint a jóga előnyös hatással lehet az asztmás betegek tüneteire és életminőségére, a tüdőfunkcióra és a gyógyszerhasználatra gyakorolt hatásai azonban egyelőre nem ismertek pontosan.

Az új Cochrane áttekintés randomizált kísérletek eredményeinek összefoglalásával kimutatta, hogy a jógázás bizonyítottan képes bizonyos mértékben javítani az asztmások tüneteit és életminőségét. A szakértők ugyanakkor azt is hozzátették, hogy jobb minőségű, több résztvevővel végzett kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy megalapozott következtetéseket lehessen levonni a jóga  hatásaira vonatkozóan.


A Cochrane kutatói 15 randomizált, kontrollált kísérletet találtak, amelyekben összesen 1 048 férfi és nő vett részt. A kísérletek többségét Indiában végezték, majd ezt követte gyakoriságban Európa és az Egyesült Államok. A résztvevők többsége enyhe-közepes asztmában szenvedett fél év és 23 év közötti időtartam óta. Hat kutatás csak a jógagyakorlatok alatt alkalmazott légzés hatásait vizsgálta, a többi pedig a jóga során gyakorolt légzést, testtartásokat és meditációt is vizsgálta. A betegek többsége a kísérletekben való részvétel során továbbra is szedte szokásos asztma gyógyszerét. A kísérletek két hét és több mint 4 év közötti időtartamig folytak.


A tanulmány vezető szerzője, Dr. Zuyao Yang, a hongkongi Kínai Egyetem munkatársa így összegezte az eredményeket: „Kutatásunk azt mutatja, hogy a jógázás bizonyos mértékben javíthatja az asztmások tüneteit és életminőségét. Azt azonban nem tudjuk biztosan, hogy a jóga gyakorol-e következetes hatást a tüdőfunkcióra, illetve azt sem tudjuk, hogy a jóga csökkentheti-e a betegek gyógyszerhasználatát, vagy járhat-e valamilyen mellékhatással az asztmás betegek esetében.”


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 05 17:00:00/