A szénanátha megváltoztatja az agyat
Tüsszögés, eldugult orr, viszkető szemek és torok, könnyezés – lassan itt az ideje annak, amikor a szénanátha legyűri az allergiásokat. Ebben az időszakban a világon emberek milliói nyúlnak antihisztamint tartalmazó termékek után. Ugyanakkor egy friss kutatás szerint a szezonális allergia súlyosabb következményekkel jár a fentieknél: akár az agyat is megváltoztathatja.

A pollenallergiát vizsgáló egérkísérletek során fény derült arra, hogy az allergén hatására új neuronok – vagy idegsejtek – fejlődtek, emellett pedig az agy hippokampuszának immunsejtjei is jelentős csökkentést mutattak aktivitás terén. A hippokampusz az agynak az a területe, amely a memória és a tanulás szempontjából fontos.


A Frontiers of Cellular Neuroscience című szaklapban publikált anyag szerint csak az Egyesült Államokban 40-60 millió ember küzd szénanáthával. Az igazán problémás időszakok tavasszal, nyáron és kora ősszel jelentkeznek, és a legtöbbször a fű, a fák és a parlagfű vált ki allergiás reakciókat.


A kutatást végző osztrák Salzburgi Egyetem munkatársai felfedezték azt is, hogy a pollenallergia a rágcsálók agyában a hippokampuszban a mikroglia-aktivitást is csökkentették. A mikroglia tulajdonképpen a központi idegrendszer alapvető immunsejtje, amely a kórokozók ellen véd.


2016 AUG 16 09:00:00/