A szénanáthások nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust?
Nagy-Britanniában 18 millióan szenvednek a szénanátha tüneteitől. Ahogyan a pollen-szezon közeleg, egy újabb fontos kérdés merült fel: lehetséges, hogy ezek az emberek fokozottan veszélyeztetettnek számítanak szívinfarktus tekintetében?

Kanadai kutatók felfedezték, hogy a pollen és a szívinfarktus között összefüggés van. A magas pollenszámú napokban a szívinfarktussal kórházba kerülők száma 16 százalékkal nő, leginkább a már meglévő szívbetegséggel küzdő szénanáthások vannak veszélyben.


Az American Journal of Epidemology című szaklapban publikált felmérés szerint a pollen akár szívinfarktust is kiválthat. “További vizsgálódásra van szükség ahhoz, hogy feltérképezzük a pollenallergia és a szívinfarktus fokozott veszélye közötti összefüggéseket. Mindenesetre úgy néz ki, hogy minden szív- és érrendszeri betegség nagyobb, eddig ismeretlen kockázattal jár pollenallergia esetén” – állítják a szakemberek.


A brit szénanátha-szezon márciustól októberig tart. Az allergiások mintegy 5 százaléka a fa pollenjeire reagál érzékenyen, márciustól májusig, a többség azonban a fű pollenje miatt szenved, májustól szeptemberig.


A montreáli McGill University és a University of Ottawa munkatársai összesen 18 ezer szívinfarktussal kórházba szállított páciens adatait vizsgálták hét éven át, a pollenszezonnal összefüggésben.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 14 14:38:19/