A várandósság alatt fogyasztott D-vitaminban gazdag ételek védelmet nyújtanak a születendő gyermeknek az allergia ellen
A D-vitaminról tudnivaló, hogy fontos szerepe van az immunrendszer szabályozásában, ezért a tudósok annak kívántak utánajárni, vajon az asztma és az allergia elleni küzdelemben is hasznát lehet-e venni.

Amint arról a kutatást vezető dr. Supinda Bunyavanich beszámolt, vizsgálatok megerősítették, hogy ha terhesség során a kismama több D-vitamin tartalmú élelmiszert fogyaszt, 20 százalékkal csökkenti születendő gyermekénél az asztma kialakulásának kockázatát. A D-vitamin legismertebb forrása maga a napfény, de számos élelmiszerből is kinyerhető, például a halból, tojásból, tejtermékekből, gombából és gabonákból.


A Mount Sinai Icahn Orvosi Iskolájának tudósai 1248 anyát és gyermeküket kísérték figyelemmel a terhesség első trimeszterétől kezdve egészen a gyerekek hétéves koráig. A vizsgálatok kimutatták, hogy akik a legtöbb D-vitamin tartalmú ételt fogyasztották várandósságuk alatt, azoknak a gyerekei lettek a legkisebb arányban allergiások, mire iskoláskorúvá váltak. Ugyanakkor az is kiderült, hogy mindez csak az élelmiszerekből kinyert D-vitaminra volt igaz, akik vitamin formájában vették magukhoz, azoknál nem volt kimutatható hasonlóan pozitív következmény.


A The Journal of Allergy and Clinical Immunology című lapban közzétett tanulmányban a szakemberek külön kitértek a halfogyasztás kérdésére, ami az omega-3 zsírsavnak köszönhetően szintén ajánlott a kismamák számára, ám a terhesség alatt mindenképpen mértékkel kell fogyasztaniuk.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 08 12:00:00/