Allergiás a földimogyoróra? Ettől még nem kell automatikusan lemondania más magvak fogyasztásáról is
A fán termő csonthéjas magvak az egyik leggyakoribb nutritív allergének a gyermekek és a felnőttek között egyaránt. Becslések szerint ez a típusú ételallergia az Egyesült Államokban közel 3 millió embert érint.
De talán mégsem olyan rossz a helyzet, mint eddig gondoltuk, a Michigan Egyetem Orvosi Karának legutóbb végzett felmérése szerint ugyanis az eddigi gyakorlattal ellentétben, ha valaki a mogyoró – és diófélék valamelyikére allergiás, nem kell automatikusan lemondani más csonthéjas magvak fogyasztásáról is, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy azokra is allergiás.

Ami azt illeti, az elvégzett vizsgálatok alapján a fán termő csonthéjas magvak valamelyikére túlérzékeny emberek több mint fele egyáltalán nem mutatott allergiás reakciót más magvakkal szemben. De mik is tartoznak ezek közé a finomságok közé? Akit nem érint ez a fajta ételallergia, talán nem is sejti, egyeseknek milyen finom csemegékről kell élethosszan lemondaniuk. Fán termő csonthéjas magvak közé soroljuk a mandulát, a brazil diót, a pisztáciát, a kesudiót, a diót és a mogyorót.

Még ha valaki az allergiateszteken (bőrön és vérvizsgálattal végezhető Prick teszt) pozitív reakciót is mutat valamelyik ropogtatnivaló ellen, sem jelent automatikusan allergiát az adott étellel szemben, főleg akkor, ha az illető még életében nem fogyasztotta az adott magvat – magyarázták el a kutatás szakértői. Az ételallergiában szenvedőknek ehelyett inkább alá kéne vetniük magukat egy úgynevezett orális ételprovokációs vizsgálatnak, mely során szoros orvosi felügyelet mellett egyre nagyobb mennyiséget kell a tesztelt ételből fogyasztaniuk, hogy megállapítható legyen, kivált-e náluk a gyanúsított étel allergiás reakciót.

Dr. Christopher Couch, a Michigan Egyetem egyik allergológusa és jelen tanulmány vezetője szerint eredményeik fontos mondanivalója, hogy a csonthéjas magvakra való túlérzékenység tesztelése során nem szabad kizárólagosan a hagyományos Prick teszt eredményeire hagyatkozni, hiszen ez a vizsgálat is hozhat álpozitív eredményeket, és az ételprovokációs teszt elvégzése nélkül sok ember fölöslegesen mond le olyan ételek fogyasztásáról, melyek a valóságban teljesen ártalmatlanok lennének számára.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 31 10:00:00/