Allergiateszt közvetlenül a bélben
Hasfájás, haspuffadás, székrekedés vagy épp hasmenés - az irritábilis bélszindrómában szenvedők emésztése mintha megbolondult volna. Az érintettek gyakran nem is tudják, mi váltja ki a panaszokat. Egy új teszt most segíthet az okokat felderíteni és a megfelelő kezelést megtalálni. 

Az új eljárás gyakorlatilag egy, a béltraktusban elvégzett Prick allergiateszt. A bél nyálkahártyájára lehetséges irritációt kiváltó anyagokat csepegtetnek. Ezt követően lézer segítségével figyelik meg, hogyan változik meg a bélszövet. Az ún. konfokális lézer endomikroszkópia segítségével vizsgált meg 36 irritábilis bélszindrómában szenvedő pácienst és 10 kontrollszemélyt a Schleswig-Holstein tartományi Egyetemi Klinika professzora, Anette Fritscher-Ravens és csapata. 


A tudósok egy endoszkóp segítségével négy olyan oldatot adtak be a résztvevőknek, amelyek tartalmaztak olyan ételeket, amelyeket az irritábilis bélszindrómában szenvedők emésztése nem visel jól: tehéntejet, szóját, élesztőt és búzát. Emellett placebó oldatot is jutattak a nyálkahártyára.

Az endoszkópon található mikroszkóp segítségével dokumentálták a tudósok az egyes oldatok hatását. Megszámolták a szövetben található limfociták számát, feljegyezték a nyálkahártyán kialakult lyukakat, valamint meghatározták a bélbolyhok egymástól való távolságát.


Csak néhány percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a 36 páciensből 22-nél kialakuljanak az első reakciók a tesztelt élelmiszerek legalább egyikére, de volt, akinél akár többre is. Tizenhárman mutattak reakciót a búzára, kilencen a tejre, hatan az élesztőre és négyen a szójára. A legtöbb esetben megemelkedett a limfocitaszám és berepedezett a bélfal. 14 irritábilis bélszindrómában szenvedő páciens esetében, valamint a kontrollcsoportnál semmilyen elváltozást nem lehetetett megfigyelni.


Az eredmények arra utalnak, hogy a bizonyos élelmiszerekkel - elsősorban a gluténnel - szembeni túlérzékenység válthatja ki az irritábilis bélszindróma panaszait. Ezért az allergiás reakciókat produkáló pácienseknek azt javasolták, kerüljék az adott élelmiszert. 

Az új étrend pozitív eredményekkel járt: 19 páciensnél mindössze 4 héttel később már csak fele olyan gyakran vagy még ritkábban jelentkeztek az irritábilis bélszindróma tünetei. Sőt, hatan közülük egyáltalán nem tapasztalták a korábbi panaszokat. Egy évvel a kísérlet után még jobban érezték magukat a páciensek: átlagosan háromnegyedével csökkent a panaszok súlyossága. 


Az irritábilis bélszindróma a gyomor-bél traktus nagyon gyakori megbetegedése. A diagnózis-kritériumoktól függően a németek 2,5 - 37 százalékát érinti, és a nőket gyakraban, mint a férfiakat. A Német Gasztroenterológiai, Emésztés- és Anyagcserebetegségi Társaság adatai szerint 7 év elteltével az érintettek több mint fele még mindig szenved a panaszoktól, és csak 13 százalék vált tünetmentessé ezidő alatt.


Forrás: www.netdoktor.de - fotó: retna karunia (flickr.com)
2015 DEC 22 11:40:00/