Az apák tinédzserkori dohányzása asztmát okozhat leendő gyermekeiknél
Egyértelműen kimutatható, hogy az utódok egészsége szempontjából nem csupán az anya, de az apa életmódja is fontos szerepet játszik.
Egy norvég kutatás kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek az apja még a fogantatásuk előtt dohányzott, háromszor nagyobb esélyük van arra, hogy asztmások lesznek, mint azoknak, ahol az apa soha nem dohányzott. Mindez világosan mutatja, hogy az utódok egészsége szempontjából nem csupán az anya, de az apa életmódja is fontos szerepet játszik.

Cecilie Svanes professzor, a Bergen Egyetem Nemzetközi Egészség Központjának munkatársa kollégáival több mint 24 000 gyermeket kísért figyelemmel, és arra a megállapításra jutottak, hogy a leendő újszülött szempontjából egyaránt kockázatos volt az, ha az apa még fiatalkorában dohányzott, illetve ha a fogantatás előtt hosszabb ideig dohányzott, ugyanis mindkét esetben megnőtt náluk a nem allergiás asztma kialakulásának esélye. A legnagyobb kockázati csoportba azok a gyermekek tartoztak, ahol az apa már 15 éves kora előtt rászokott a cigarettára.

Az anyák tekintetében a fő kockázati tényezőt az jelentette, ha a terhességük idején is dohányoztak, ugyanakkor a terhesség előtti dohányzásuk esetében nem lehetett összefüggést kimutatni az asztma jelentkezésével, ami arra utal, hogy az apáknál a hímivarsejteken keresztül fejti ki negatív hatását a dohányzás. Amint azt Svanes professzor kifejtette, a dohányzás genetikai és epigenetikai károsodásokat okozhat a spermákban, melyek azután átöröklődnek az utódba is, és fejlődési rendellenességeket okozhatnak.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 06 12:00:00/