Az inhaláló használata inkább ártalmas, mint hasznos?
Úgy tűnik, az inhalált kortikoszteroidok használata elhízáshoz, kettes típusú cukorbetegséghez, szívbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet. Ez a kockázat érdekes módon azonban csak a nőknél figyelhető meg.
Az ún. kortikoszteroidok széles körben használt gyulladáscsökkentők. Kaphatók tabletta, injekció, krém, orrspray és inhaláló formájában is. Az inhaláló a leggyakoribb választás asztma és más légúti megbetegedés kezelésénél. Az elmúlt évtizedekben a készülék használóinak száma egyre csak növekedett, hisz a szakértők szerte a világon biztonságosnak tartották.

A rotterdam-i Erasmus Orvosi Központ új kutatása szerint azonban használatuk akár káros is lehet. Kutatásaikban kifejezetten a kortikoszteroidok hatásait elemezték. Az eredményeket bemutató tanulmány szerzője, Dr. Elisabeth van Rossum szerint az inhalált kortikoszteroidoknak még nagyobb hatása van a szervezetre, mint azt eddig gondolták. A kutatás továbbá bizonyítékként szolgál a negatív hatásokra, illetve felhívja az orvosok figyelmét arra, hogy gondolják át alaposan az ilyen típusú recept kiadását, főleg az olyan nők esetén, akiknél eleve magas a kockázat metabolikus szindróma kialakulására.

A gyógyszer hatásának elemzésére 140,879 felnőtt adatait használták fel. A résztvevők közül minden tizedik felnőtt használt kortikoszteroid tartalmú készítményt, a használók 50%-a inhaláló formájában. Azon nők kockázata a metabolikus szindrómára, akik inhalálót vagy orrsprayt használtak, negyven százalékkal magasabb volt, mint azoké, akik nem használtak szteroidot. A férfiak között nem volt megfigyelhető a magasabb kockázat. Az viszont már a férfiakra is igaz volt, hogy azokhoz képest, akik a szteroidokat más formában alkalmazták, az inhaláló csoport tagjai közt 10 százalékkal magasabb volt a metabolikus szindróma kialakulásának valószínűsége. Ezen felül az is egyértelműen megfigyelhető volt, hogy akik egyáltalán nem használtak kortikoszteroid tartalmú gyógyszereket, kevésbé voltak meghízva.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 21 12:00:00/