Az olcsó szájmaszkok nem sokat segítenek a levegőszennyezés ellen
A legújabb kutatás azt mutatja, hogy az olcsó szövetmaszkok nem sok védelmet nyújtanak a levegőszennyezéssel szemben.

Ázsiában sokan viselnek eldobható orvosi maszkot vagy mosható szövetmaszkot, hogy ezzel védekezzenek az apró légszennyező részecskék ellen. A Massachusettsi Egyetem különböző típusú maszkokat vizsgáló kutatása azonban azt mutatta, hogy a leggyakrabban használt szövetmaszkok rosszabbul teljesítenek, mint a piacon forgalmazott egyéb alternatívák.


Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology című szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmány egyik szerzője, Richard Peltier úgy véli, ez egyértelmű közegészségügyi veszéllyel járhat, mert a szövetmaszkok viselése a hamis biztonság illúziójába ringatja az embereket, különösen a rendkívül szennyezett levegőjű területeken.


A tesztek során az derült ki, hogy a szövetmaszkok csak nagyon kismértékű védelmet nyújtanak a levegőben szállított apró részecskék ellen, amelyek különösen károsak az egészségünkre.

„Valószínűleg milliók hordják ezeket a maszkokat, mi azonban attól tartunk, hogy ez valójában csak rontja a helyzetüket: például úgy állnak egy pöfögő dízel kamion mellett, hogy azt hiszik, a maszk megvédi őket” – magyarázta Peltier.


A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a kúp alakú szövetmaszkok és a szoros orvosi maszkok hatékonyabb védelmet nyújtanak, mint a lazább szájmaszkok.


Forrás: Medipress -Fotó: Pixabay
2016 SZE 02 16:00:00/