Egy csepp nyálból kiderül, hogy gyermeke asztmás-e
Világszerte nagyon sok – az Egyesült Királyságban például 5,4 millió ember részesül asztma ellenes kezelésben. A diagnózis felállításának alapját általában a légúti ellenállás mérése adja, mely sokszor pontatlan lehet. A vér-, vizelet- és köpet elemzésen alapuló vizsgálatok pedig fájdalmasak; különösen kisgyermekek esetében.

A brit Loughboroughi Egyetem kutatói a Nottingham City Hospital dolgozóival együttműködve egy olyan új vizsgálati módszeren dolgoznak, mely teljesen fájdalommentes és egy lépésben vezethet diagnózishoz.


A nyál vizsgálatán alapuló módszer előnye a mintavétel egyszerűsége – az egészen fiataltól az idős korosztályig bárkitől könnyen, szorongás nélkül lehet gyűjteni.

A kutatók egészséges és asztmás egyének nyálmintáinak folyadékkromatográfiás-tömegspektrometriás (LC-MS) analízisét végezték, olyan metabolikus biomarkereket keresve, melyek alapján a diagnózist fel lehet állítani. Ez az eljárás lehetőséget teremthet nemcsak a diagnózis korai felállítására, hanem a súlyosságának és progressziójának megítélésére, a beteggondozás utánkövetésére is.


Korábban egy másik brit kutatásból az derült ki, hogy habár egymillió gyermeknél állították fel az asztma diagnózisát, csak az esetek felénél állt fenn valóban a krónikus tüdőbetegség. A felesleges gyógyszerszedés mellékhatásait elkerülendő fontos az ilyen esetek kiszűrése is a jövőben.

Dr Samantha Walker, az Asthma UK kutatási igazgatója elmondta, hogy mivel ez egy rendkívül összetett állapot, mely számos különböző okra vezethető vissza, jelenleg nem áll rendelkezésre egyetlen, egyszerű diagnosztikai módszer a betegség igazolására.
A fent említett kutatás azonban előre vetíti, hogy a nyálteszt egy lehetőséget teremthet arra, hogy egyszerűen lehessen diagnosztizálni a betegséget a jövőben.

 

Az asztmáról


Mi okozza?
Gyakori kiváltó tényezői a környezeti allergének: poratka, állati szőr, pollen, dohányfüst, továbbá a testmozgás és a vírusos fertőzések
Munkahelyi allergének – különböző kémiai anyagok


Kik érintettek?
Felnőttkorban a nők nagyobb arányban érintettek, mint a férfiak
A gyermekkorban előforduló asztma kamaszkorban gyakran javul vagy teljesen megszűnik, későbbi életkorban azonban visszatérhet


Kezelése
Nem gyógyítható, de kezelhető
A kezelés két pillére a tünetek enyhítése és a rohamok megelőzése
Alkalmi vagy rendszeres gyógyszerszedés, inhalátor használat
A kutatók ajánlása szerint a napi D-vitamin bevitel segíthet a betegség kezelésében.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 30 16:00:00/