Kisebb az asztma kockázata a gyereknél, ha kutya van a háznál
Az állatok közelsége csökkenti a krónikus légúti megbetegedés kialakulásának veszélyét – állítják svéd tudósok.

A család kutyájának jelenléte 15 százalékkal csökkenti a gyerek asztmakockázatát, a tanyasi állatok pedig akár a felére is visszaszoríthatják. Az eredmények alátámasztják a régóta ismert „higiénés hipotézist”, amely szerint a kitettség csökkenti az allergiás reakciók veszélyét.


A szakértők több mint egymillió svéd csemetét vettek górcső alá, akik mindannyian 2001 és 2010 között születtek. A skandináv országban törvényileg nyilvántartásba kell venni az állatokat.

Bebizonyosodott, hogy a kutyával élő csecsemőknél 15 százalékkal alacsonyabb az asztma kockázata, míg a tanyasi állatok 52 százalékkal mérsékelik azt.


„Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a tanyasi élet nagyjából megfelezi a kicsik asztmakockázatát” – mutatott rá Dr. Tove Fall, az Uppsala Egyetem munkatársa.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kutyás háztartásban felnövő csemetékre is igaz-e ez. Eredményeink megerősítették az összefüggést. Miután nagy és differenciált mintából dolgozhattunk, olyan rizikófaktorokat is figyelembe vehettünk, mint a szülők asztmás megbetegedése vagy a pénzügyi helyzet” – magyarázta a szakember.


A tanulmány a JAMA Pediatrics című szakfolyóiratban jelent meg.


 
Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 04 10:00:00/