Meggyőző bizonyíték utal arra, hogy D-vitaminnal visszaszoríthatók az asztmás rohamok
A Cochrane Library szaklapban megjelent friss Cochrane áttekintés több randomizált kísérletből meggyőző bizonyítékot talált arra, hogy a szájon át szedhető D-vitamin étrendkiegészítő standard asztmagyógyszerrel kombinálva visszaszoríthatja az asztmás rohamokat.

A kutatások már korábban összefüggésbe hozták asztmás gyermekekben és felnőttekben a D-vitamin alacsony vérszintjét az asztmás rohamok megnövekedett kockázatában. Napjainkban egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a D-vitamin lehetséges szerepe iránt az asztma kezelésében, mivel a vitamin segíthet az asztma súlyosbodását okozó felső légúti fertőzések (például a nátha) visszaszorításában. Több klinikai kísérlet is vizsgálta, vajon a D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedése asztmás gyerekekben és felnőttekben hatással van-e az asztmás rohamokra, a tünetekre és a tüdőfunkcióra.


A Cochrane kutatócsoportja hét kísérletet talált, amelyekbe összesen 435 gyermeket vontak be, valamint két tanulmányt, amelyekben összesen 658 felnőtt vett részt. Az alanyok etnikailag sokszínűek voltak, akik a földrajzi helyszínek széles körét képviselték, köztük Kanadát, Indiát, Japánt, Lengyelországot, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat. A kutatásokba bevont személyek többsége enyhe-közepes asztmában, néhányan pedig súlyos asztmában szenvedtek. A résztvevők többsége a 6-12 hónnapig tartó kutatások során továbbra is szedte a szokásos asztmagyógyszereit.


A kutatók kimutatták, hogy a szájon át szedhető D-vitamin tartalmú étrendkiegészítő szedése 6-ról körülbelül 3 százalékra csökkentette a kórházi kezelést vagy sürgősségi ellátást igénylő súlyos asztmás rohamok kockázatát. Az is kiderült, hogy a D-vitaminos étrendkiegészítés a szteroid tablettákkal végzett kezelést igénylő asztmás rohamok arányát is csökkentette.

A szakértők azonban hangsúlyozták, hogy ezek az eredmények nagyrészt felnőtteken végzett kísérleteken alapulnak. Azt is hozzátették, hogy a D-vitamin nem javította a tüdőfunkciót és a mindennapos asztmás tüneteket, és a tesztelt dózisokban nem növelte a mellékhatások kockázatát.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 14 09:00:00/