Miért ne vessük be reggelente az ágyunkat
Egy új brit tanulmány szerint reggelente az ágy bevetése elősegíti a poratkák elszaporodását.

Azok közé tartozik, akik nem tudnak úgy elindulni a munkahelyükre, hogy nem vetették be az ágyukat? Vagy azok közé tartozik, akik gond nélkül hagyják az összegyűrt lepedőt egész nap? A Kingston Egyetem (Nagy-Britanniai) kutatása a nem „bevetett ágy” mániákusaknak ad igazat.

Dr. Matt Hallsworth az egyetem immunológiai központjának munkatársa  szerint, az ágy bevetésével a poratkáknak remek „játszóteret” teremtünk, a paplan és a párna melege vonzza őket. Az ágy 1,5 millió atkának nyújthat menedéket, anélkül, hogy tudnánk róluk, hiszen szabad szemmel nem láthatóak.

Bevetni az ágyat? Igen, de este!

Az a gond, hogy ezek az atka kolóniák allergiás reakciókat válthatnak ki, mint köhögés, tüsszögés, viszkető szemek, orrfolyás vagy akár asztma is kialakulhat.

Dr. Hallsworth felállított egy számítógépes modellt, amellyel meg tudja határozni az atkák optimális tartását. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy a meleg és nedves környezetet szeretik, kiváltképp éjjel, amikor a paplan melegéhez hozzáadódik az izzadtságunk.

Hogyan lehet elkerülni a poratkák elterjedését? A kutató a következőt ajánlja: reggel ne vessük be az ágyunkat, csak néhány órával mielőtt lefeküdnénk. Így napközben az ágy lélegzik, és kevésbé vonzza a poratkákat. Ez a természetes szellőzés meg is szárítja a lepedő nedvességét és kiszáríthatja az atkákat, akik végül belepusztulnak. Ugyancsak előnyös kiszellőztetni a szobát, de utána meg kell védeni a huzattól és a nedvességtől.


2017 MÁR 18 12:00:00/