Milyen oltások javasolhatók krónikus légúti megbetegedéssel élők számára?
A hideg évszak különös kihívást jelent a krónikus légúti betegségekkel küzdőknek, így számukra különösen fontos, hogy megelőzzék a légúti fertőzéseket. 

Milyen oltások ésszerűek asztma- és COPD-betegek számára?


A hörgők érzékenysége miatt az asztmában vagy COPD-ben (krónikus obstruktív légúti betegség) szenvedők sokkal könnyebben betegedhetnek meg vírusos vagy bakteriális fertőzések következtében.  A légútakat megtámadó kórokozók heves betegségrohamokat válthatnak ki náluk, és tovább csökkenthetik a tüdőkapacitást. Ezért számukra megelőzésként az alábbi oltások javasolhatók.


Influenza elleni védőoltás


Az influenza első sorban a legyengült szervezetű emberek számára válhat veszélyessé. A betegség során tüdőgyulladás is kialakulhat, ami legrosszabb esetben akár halálos kimenetelű is lehet. 


A védőoltást minden évben újonnan állítják össze, és évente szükséges beadni, idális esetben késő ősszel. Bár a védőoltás sem véd meg 100 százalékosan a fertőzéstől, de fertőzés esetén is hozzájárul a betegség jóval enyhébb lefolyásához, valamint sokkal ritkábban alakul ki tüdőgyulladás.


Pneumococcus elleni védőoltás a tüdőgyulladás megelőzése érdekében


A pnemumococcus baktériumok számos súlyos fertőzést okozhatnak, többek között tüdőgyulladást is, amely krónikus légúti megbetegedésben szenvedők számára akár életveszélyes is lehet.


A védőoltás már a 3. hónapban adható, és aktív védettséget biztosít, és az oltás felnőttek számára is elérhető.  A védőoltás beadása nincs évszakhoz kötve, de beadható az influenza elleni oltással egyidejűleg. Általában nem szükséges későbbiekben emlékeztető oltás beadása.


Pertussis védőoltás a szamárköhögés ellen


A szamárköhögés jelentősen károsíthatja a hörgőket és a tüdőt, melynek következtében tüdőgyulladás alakulhat ki. A szamárköhögés nagyon fertőző, ezért főleg gyerekek esetében fontos ez az oltás.


A csecsemőkori pertussis oltás része a kötelező védőoltási rendnek, melyet a diftéria-tetanusz-polio elleni védőoltással kombinálva adnak be. Érdemes 10 évente, a 60. életév fölött pedig 5 évente emlékeztető oltást kérni.


Óvja egészségét a javasolt védőoltásokkal. Probléma akkor merülhet fel, ha esetleg allergiás a védőoltás valamelyik összetevőjére. Minden esetben kérje kezelőorvosa véleményét, tanácsát.


Forrás: www.mehr-luft.at - fotó: cea + (flickr.com)
2015 DEC 08 20:41:00/