Születésünk hónapja elárulja, milyen allergiára leszünk hajlamosabbak
Úgy tűnik, hogy az ősszel és télen születettek körében gyakoribb az ekcéma és az asztma, mivel bizonyos DNS-markerek a születés évszakjához köthetők. Ezek a markerek határozzák meg azt, hogy az ember a későbbiekben – bizonyos környezeti tényezők hatására – allergiás lesz-e.

A tavasz sokak számára rettegett időszak, mivel ilyenkor indul az allergiaszezon, amely hosszú hónapokra viszkető szemeket, piros orrot és állandó köhögést-tüsszögést okozhat milliók számára. Hosszú ideig a tudósok nem voltak tisztban azzal, hogy milyen genetikai okok rejlenek az allergia kialakulásának hátterében, de most úgy tűnik, megszületett az eredmény: a jelek szerint születésünk hónapja sejteti, hogy milyen eséllyel sújt minket allergia a későbbiekben.


“A jelek szerint az őszi gyerekek körében gyakoribb az ekcéma, és az őszi és téli gyerekek esetében egyaránt gyakoribb az asztma. Ez így elsőre talán úgy hangzik, mintha horoszkópot mondanánk, de tudományos bizonyítékunk is van arra, hogy miként működik ez a horoszkóp” – mondja a kutatásban résztvevő Dr Gabrielle Lockett, a University of Southampton munkatársa. A szakember azt is hozzátette, hogy nem csupán az allergiát, hanem egy sor egyéb egészségügyi körülményt és életminőségbeli helyzetet meghatároz a tény, hogy melyik hónapban születtünk.


Dr John Holloway allergológus és légzőszervrendszeri genetikával foglalkozó professzora szerint az eddig is világos volt, hogy a születési hónap hat a genetikai tényezőkre, de az eddig nem volt világos, hogy mennyire nevezhető hosszútávúnak ez a hatás. A tudósok bizonyos epigenetikus jegyeket – konkrétan a DNS-metilációt – vizsgálták, és kiderült, hogy ezek összefüggnek a születés hónapjával. Ezek a jelek ugyanakkor 18 évvel később még mindig kimutathatóak, tehát hatásuk abszolút hosszútávúnak, sőt: életreszólónak nevezhető.


A kutatás az Allergy című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 19 17:22:34/