Vérátömlesztés okozhat allergiát?
A kanadai orvosi társaság lapjában megjelent esettanulmány egy olyan ritka esetről számolt be, amelyben egy korábban ételallergiában nem szenvedő, nyolc éves kisfiúnál hal- és mogyoróallergia alakult ki egy vérátömlesztést követően, melyet agydaganatának kezelése során kapott.

A Live Science beszámolója szerint egy vérátömlesztés után néhány héttel a kisfiúnál lazac fogyasztását követően néhány percen belül súlyos anafilaxia jelentkezett, majd ismételten csokoládés mogyoróvaj fogyasztása után. Vérvizsgálat és a kisfiú bőrén elvégzett prick-teszt egyaránt megerősítették, hogy - legalábbis átmenetileg - allergiás lett a mogyorófélékre és a halra.


Ha ételallergiások vért adnak, a vérükből felhasznált plazmával vagy vérlemezkékkel együtt az immunoglobulin E (IgE) nevű fehérje, amely egy allergénekre reagáló antitest, is átkerülhet a beteg szervezetébe. Ez a vérben akár egy hónapnyi tárolást is átvészel, és ha bizonyos allergénekkel találkozik, arra készteti az immunsejteket, hogy hisztamint vagy hasonló anyagokat bocsássanak ki, amelyek így egy allergiás reakciót váltanak ki.


Se Kanadában, sem az Egyesült Államokban nem szűrik vagy tanácsolják el az ételallergiásokat a véradáskor. Számos tényező együttállására van szükség ahhoz, hogy így alakuljon ki egy új allergia. A Scientific American lap szerint ehhez arra van szükség, hogy a véradó vérében magas legyen az IgE antitestek szintje, legalább egy adott mennyiségű vér átömlesztésére van szükség és a vérátömlesztést követő pár hónapos szűk időszakon belül találkoznia kell a vért kapó páciensnek az allergiás reakciót kiváltó allergénnel. 


“Nagyon szokatlan jelenség, hogy valakinél passzív allergia-transzfert mutassunk ki vérátömlesztést követően.” - mondta Julia Upton a Sick Children nevű kórház közleményében. Bár ritkán fordul elő, mégis megeshet, hogy anafilaxiás reakciót váltanak ki olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása a páciensnél korábban nem váltott ki allergiás reakciót. A tünetek a hirtelen jelentkező kimerültségtől a torokfájásig és az arc duzzadásáig terjedhetnek, és mindenképpen gyors kezelésre szorulnak.


“Fontos tudni, hogy nagyon jó kilátásai vannak annak a páciensnek, akinél ez az állapot jelentkezik, és pár hónapon belül az allergia el is múlhat." - tette hozzá Upton. A Live Science arról is beszámolt, hogy vérvizsgálatok igazolták, hogy 5 hónap múlva a kisfiú véréből már nem lehetett kimutatni a lazac és mogyoróallergiát kiváltó IgE fehérjéket. Fél évvel később a gyermek szülei már fokozatosan újra beiktathatták a halat és a mogoróféléket a kisfiú étrendjébe.


Forrás: www.iflscience.com - fotó: makelessnoise (flickr.com)
2017 MÁR 17 17:00:00/