A hínár és a gomba felhasználható a bőrrák megelőzésében
A hínárban, gombákban és a magvakban előforduló ritka cukorféle a kutatók szerint segíthet a bőrrák elleni küzdelemben.

Az L-fukóz nevű cukrot korábban már bizonyos daganatfélékkel, valamint számos patológiás állapottal, köztük a gyulladással is összefüggésbe hozták. Az új kutatók azonban most első alkalommal kötötték össze a cukrot a bőrrák legveszélyesebb fajtájával, a melanómával. A Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute kutatóintézet munkatársai kimutatták, hogy az L-fukóz metabolizmus manipulálásával gátolni lehet a melanóma terjedését.


„Nem csak a daganatokat befolyásolta, hanem azok mikrokörnyezetét is, vagyis a daganatot körülvevő sejteket is, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a daganat fenntartásában” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Ze’ev Ronai. „Ez pedig még értékesebbé teszi a kutatás eredményeit.”


A cukrokat, köztük a glükózt és a szukrózt, különbözőképpen használja fel a szervezetünk. Némelyik, például az L-fukóz, fontos címkékkel szolgálnak a sejtfelszíni fehérjéken, amelyek gyulladást és közvetlen sejtmigrációt okoznak. Az L-fukóz mennyiségének változásai bizonyos sejteken szintén összefüggésbe hozható az emlő- és a gyomordaganatokkal.


A mostani kutatás az aktiváló transzkripciós faktort (ATF2) vette szemügyre; azt a fehérjét, amely sok más fehérje kifejeződését szabályozza. Az ATF2-t már korábban összefüggésbe hozták a melanóma és más daganatok kifejlődésével.


„Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, hogy az egyik gén, amelyet az ATF2 szabályozott, éppen a fukokináz volt, amely a sejtek arra irányuló képességét szabályozza, hogy feldolgozzák az L-fukóz étrendi cukrot egy olyan formává, ami a fehérjék módosítására (fukozilációjára) használatos. A fehérjék közül sok a sejtfelszínen található.” – magyarázta Dr. Ronai.


A kutatók emberi mintákban fukozilációt mutattak ki az áttétes melamómákban. Az is kiderült, hogy a fokozott fukozilációt mutató primer melanómák esetében jobb a prognózis.

Dr. Ronai elmondta, hogy az L-fukóz hiánya a melanómás sejteken valószínűleg kevésbé “tapadóssá” teszi azokat, így mozgékonyabbá válhatnak a szervezetben, ami megnöveli az áttét valószínűségét. A kutatók a kísérleti egerekben úgy növelték a fukozilációt, hogy hozzáadták a cukrot az ivóvizükhöz, vagy génmanipulációnak vetették alá az állatokat.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 09 12:00:42/