A nagy faktorszámú naptejek harminchárom százalékkal csökkenthetik a melanóma kockázatát
Az Oslói Egyetem a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban publikált nagyszabású kutatásából az derült ki, hogy a magas faktorszámú napvédő krémek az alacsony faktorszámúakhoz viszonyítva 33 százalékkal csökkenthetik a melanóma kockázatát.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a naptejet használó személyek több napégésről, napozásról és szoláriumozásról számoltak be, mint azok, akik soha nem használnak naptejet. Ebből következően a naptejet nem használókra a melanóma alacsonyabb kockázata leselkedik, mint azokra, akik alacsony fényvédő faktorú naptejet használnak.


Az oslói egyetem munkatársai kiderítették, hogy a megfelelően magas fényvédő faktorú naptejek több mint 30 százalékkal jobban visszaszoríthatják a melanóma kockázatát, mint az alacsony fényvédő faktorú készítmények.


A melanóma az a daganattípus, amelynek előfordulása az elmúlt évtizedben a legnagyobb mértékben megemelkedett, és gyakorisága 2014-ben volt eddig a legmagasabb. Jelenleg körülbelül 2000 új melanómás esetet diagnosztizálnak évente Norvégiában.

Korábbi kutatások vegyes eredményeket hoztak, némelyik a melanóma kockázatának enyhe növekedését mutatta ki a naptejet használó személyek körében.


„Ennek a paradoxonnak az a magyarázata, hogy sokan azért használják a naptejet, hogy meghosszabbítsák a napfénybehatást, és lebarnuljanak. Ráadásul sokan nem használnak megfelelő mennyiségű naptejet, elfelejtik megismételni a bekenést, és nem kenik be mindegyik kitett területet, ami napégéshez és a melanóma megnövekedett kockázatához vezet” – magyarázta a kutatás egyik résztvevője, Reza Ghiasvand. „Eredményeink szerint azok, akik 15-nél magasabb fényvédő faktorú naptejet használnak, a melanóma 33 százalékkal alacsonyabb kockázatának vannak kitéve, mint az alacsony faktorszámú naptejet használó személyek.”


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 SZE 23 09:00:00/