A szervtranszplantációk megnöveli a bőrrák kockázatát
Egy új kutatás szerint azokban az emberekben, akik szervtranszplantáción estek át nagyobb eséllyel fejlődik ki bőrrák, mint az egészséges populációban.

A kutatók, Dr. Christina Lee Chung és munkatársai szerint az összefüggés minden szervtranszplantált embert érint, bőrszíntől függetlenül. A szerv kilökődésének a megelőzése érdekében a betegek immunrendszert gyengítő (immunszupresszáns) gyógyszert szednek életük végéig, s így a bőrrák kialakulásának kockázata az idővel arányosan egyre nő.

A kutatás szerzője szerint a teljes test bőrének átvizsgálása egy szervtranszplantáció után a rutinvizsgálat része kell, hogy legyen.


A kutatásban 413 transzplantáción átesett beteget vizsgáltak, közülük 63% nem fehérbőrű volt. 19 új bőrdaganatot találtak, ebből 15 színes bőrű embernél jelentkezett (6 afroamerikai, 5 ázsiai és 4 spanyol). Legtöbbjük daganatos elváltozása napnak kitett helyen fejlődött ki.


A kutatók óvatosságra intenek a határozott következtetések kijelentésével, mivel kisszámú minta áll csak rendelkezésre illetve az ok-okozati összefüggést a kutatás nem bizonyítja egyértelműen.

„A színes bőrű transzplantáltak sajátos csoportot alkotnak, egyedi egészségügyi szükségletekkel, mint például rizikófaktorok alaposabb ismeretével, megfelelő szűrővizsgálatokkal és az átfogó bőrgyógyászati ellátás biztosításával” – nyilatkozta a kutatás szerzője.

A kutatás online jelent meg a JAMA Dermatology oldalon.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 03 16:00:00/