A túl sok napozás csökkenti a vér D-vitaminszintjét
Sokat hallottuk már, hogy a D-vitaminszintünk növelése érdekében érdemes a napon tartózkodni, ám egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint, ha túl sok időt töltünk a napon, annak éppen ellenkező hatása lehet, és a D-vitaminszintünk nem nőni, hanem csökkenni fog.

A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz, ha túl alacsony a szintje, a csontok puhák és gyengék lesznek, és el is deformálódhatnak. Gyerekeknél a D-vitaminhiány angolkórt, felnőtteknél pedig csontlágyulást okozhat, és bár a vitamint egyes élelmiszerekből is kinyerhetjük, a szervezetünk a legtöbbet a bőrünket közvetlenül érő napfényből képes előállítani.


Egy 2010-es brit kutatás kimutatta, hogy a D-vitaminhiány a szívbetegség, a bél- és mellrák, a szklerózis multiplex és a cukorbetegség kockázatát is növeli, ezért az Egyesült Királyságban a kockázati csoportba tartozóknál étrend-kiegészítők formájában pótolják a vitamint.


A Pernambuco Egyetem orvosi karának kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon a barnára sült bőrű személyeknél valóban magasabb-e a D-vitamin szintje, ezért közel ezer 13 és 82 év közötti brazil embert kísértek figyelemmel, akik mind naponta süttették magukat a napon, de napkrémet nem használtak és D-vitamint sem szedtek. A szakemberek a Fitzpatrik-skála segítségével megállapították, kinek milyen típusú a bőre, és vérük D-vitaminszintjét is megmérték. Meglepő módon az alanyok 72 százalékának D-vitaminhiánya volt, ők többnyire az idősebbek közül kerültek ki, illetve azok közül, akik kevesebb időt töltöttek a napon, ám ami még ennél is meglepőbb volt, sokaknak azok közül, akik nagyon sok időt töltöttek a napon, szintén alacsony volt a vitaminszintje.


A kutatást vezető dr. Francisco Bandeira szerint ennek az lehet az oka, hogy a napozás során felszabaduló pigmentek, amik a bőrünket bebarnítják és megvédik az UV-sugarak káros hatásaival szemben, gátolják a D-vitamin termelődését a vérben. A vizsgálat részleteiről az Endokrin Társaság idei éves találkozóján számoltak be a szakemberek, Bostonban.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 21 09:48:28/