Aki szoláriumba jár, fiatalabb korban kap melanómát
A melanóma jelenleg a legveszélyesebb bőrrák, amelynek gyakorisága az elmúlt évtizedben drasztikusan megnövekedett. Noha az Egészségügyi Világszervet (WHO) már 2009-ben rákkeltőnek nyilvánította az UV-alapú szoláriumeszközöket, a nyugati világban még mindig sok fiatal nő vágyik ezzel a módszerrel barnulni.
Az Oslói Egyetem munkatársai 141 ezer norvég nőt követtek le átlagosan 14 éven keresztül. Azok a nők, akik ez idő alatt 30 vagy annál több alkalommal jártak szoláriumban, 32 százalékkal nagyobb eséllyel néztek szembe a melanómával, mint azok, akik sosem próbáltak így barnulni.

Azok a nők, akik 30 éves koruk előtt kezdtek szoláriumba járni, átlagosan két évvel voltak fiatalabbak a soha nem szoláriumozóknál, amikor melanóma diagnózist kaptak. A különbség még annak tudatában is megrázó, hogy a szakemberek szemszín, hajszín, bőrszín és lakóhely alapján is különválasztották a különféle típusokat összehasonlításkor.

A modern szoláriumok hatszor több UVA-sugarat és kétszer több UVB-sugarat bocsátanak ki, mint az oszlói nyári napsütés, ezért különösen veszélyesnek mondhatók.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 19 16:00:00/