Hatékony, de fájdalmas kezelési módot találtak a bőrrák ellen
A bőrrák kezeléseként használt fotódinamikus terápia fájdalmas ugyan, de egy friss tanulmány szerint hatékonynak mondható.

A feltűnő sápadtság és a fényérzékenység két olyan tünet, amely a vér egy összetevőjét, a hemet érintő ritka örökletes betegségre utal. Míg ezek az anyagcserezavarok –amelyeket porfíriákként is említ a szakirodalom – meglehetősen ritkák, gyakran hasonló tüneteket vált ki a bőrrák kezelése során használt dermatológiai módszer.


Ezt a technikát fotodinamikus terápiának nevezik , és egy különleges krém segítségével kerül rá sor, ami a hemképződést segíti az elpusztult sejtekben. A folyamat során több fényérzékeny molekula keletkezik, amelyet porfirinnek nevezünk. Amikor a bőrt fényt éri, ezek a molekulák agresszív szabad oxigén gyökökké alakulnak. A beteg sejtek nem képesek megvédeni magukat a szabadgyökökkel szemben olyan mértékben, ahogyan az egészséges sejtek tennék, így a végén elpusztulnak.


Ez a módszer a szakértők szerint meglehetősen hatékonynak számít, de egyúttal fájdalmas is, és gyakran gyulladásos tüneteket okoz. A szakemberek eddig nem tudták, pontosan mi okozza a gyulladást, de most úgy néz ki, a Frederich Albert Egyetem tudósai közelebb kerültek a megoldáshoz. Jelenleg egy olyan gyógyszer szabadalmán dolgoznak, amely az ioncsatornákat blokkolja, így a fájdalmas, gyulladásos tünetek megszüntethetők.

Az anyag a The Journal of Neuroscience című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 06 16:00:00/