Hiába ülünk napernyő alá, az senkit sem véd meg a káros UV-sugárzástól
Sokan hiszik, hogy ha napernyő alá húzódnak a strandon, elkerülhetik a leégés, és a napsugárzás egyéb káros hatásait. A valóságban erről szó sincs, hiszen a napernyők nem védenek meg az UV-sugaraktól.
Gyakran húzódnak napernyő alá az emberek a strandon, ha egy kis árnyékra vágynak. Úgy hiszik, ilyenkor nem kell tartaniuk a leégéstől. Az elmúlt évben kutatások tucatjai vizsgálták a különféle naptejek hatását, de a napernyő UV-védelmével kapcsolatban egyelőre semmilyen eredmény nem született.

A texasi Lake Lewisville-ben végzett kutatás során 81 résztvevőt vizsgáltak. Mindannyian három és fél órát töltöttek a strandon, csak épp 41-en napernyő alá húzódtak, míg a többiek ún. 100-as faktorú naptejet használtak. Egy nappal később a szakemberek személyenként és testtájanként is megnézték a leégést (pl. arc, nyak, kar), tehát amikor a leégések számát nézték, egy ember “többször is leéghetett”.

Kiderült, hogy azon személyek 78 százaléka, akik az ernyő alá bújtak, leégett, míg ugyanez csak a naptejjel operáló csoport csupán 25 százalékára volt igaz. Az első csoport tagjai közül ez mindösszesen 142 testtájéki leégést jelent, míg csak 17-et a másik csoportból. Mindez azt mutatja, hogy önmagában véve egyik módszer sem kellően hatékony, noha a naptej hatékonyabb, mint a napernyő.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 24 09:00:00/