Járjunk-e rendszeresen bőrgyógyászati szűrésre?
Egyes szakemberek szerint nincs elég tudományos bizonyíték annak alátámasztására, hogy a bőrrák megelőzése céljából rendszeresen érdemes lenne teljes testre kiterjedő vizsgálatot végeztetni magunkon.

Amint arról dr. David Grossman, az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Szolgálatának szakembere beszámolt, egyelőre nem lehet tudni, hogy bármilyen előnnyel, vagy akár hátránnyal jár-e az, ha valaki a teste minden egyes négyzetcentiméterét rendszeresen átnézeti, az azonban mindenképpen javasolt, hogy saját magát mindenki ellenőrizze időnként, és ha bármilyen szokatlan elváltozást tapasztal, forduljon szakemberhez.


A Bőrgyógyászok Amerikai Akadémiája ugyanakkor elmondta, hogy szűrőprogramukkal az elmúlt harminc év alatt több mint 255 000 bőrrákra utaló elváltozást és 28 500 melanómát szűrtek ki az összesen több mint 2,5 millió szűrés során, ezért véleményük szerint nem lenne szabad az emberek kedvét elvenni attól, hogy szűrésre járjanak.


Dr. Martin Weinstock bőrgyógyász, a Brown Egyetem Warren Alpert Orvosi Iskolájának professzora nagyon aggasztónak tartja, hogy évente 10 000 amerikai ember hal meg melanóma miatt, akiknek a száma jóval alacsonyabb lenne, ha rendszeresen jártak volna szűrésre képzett szakemberekhez.

Grossman egyébként egy több mint 360 000 ember bevonásával Észak-Németországban készült vizsgálatra alapozza fenti véleményét, mely során a megfigyelt alanyok rendszeres szűrés mellett a napvédelemmel kapcsolatos felvilágosításban is részesültek, és ennek eredményeként közel felére esett vissza a melanoma miatti halálos áldozatok száma a férfiak körében. Ugyanakkor a vizsgálatból nem derült ki, hogy a visszaesést valóban a szűrés okozta-e, vagy az, hogy az emberek hozzáállása változott, és nagyobb gondot fordítottak például a napvédelemre is.


A kérdéssel kapcsolatos további véleményekről a Journal of the American Medical Association című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 02 09:13:00/