Jelentős áttörést értek el az öregedés elleni harcban
A Newcastle Egyetem munkatársai először mutatták ki, hogy az emberi bőrsejtek „akkumulátoraiban” lévő egyik kulcsfontosságú anyagcsere enzim aktivitása az öregedéssel hanyatlik.  

A Journal of Investigative Dermatology című szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a mitokondriális II. komplex aktivitása jelentős mértékben visszaesik az öregebb bőrben. Ez a felfedezés egy lépéssel közelebb viszi a szakértőket ahhoz, hogy hatékony öregedés elleni kezeléseket fejleszthessenek ki, amelyeket úgy lehet testre szabni, hogy ellensúlyozzák az enzim aktivitási szintjének csökkenését. Az eredményeknek köszönhetően ezen kívül azt is jobban megérthetjük, hogyan öregszik a testünk többi szerve, ami számos öregedéssel összefüggő betegség, köztük a rák esetében is újfajta gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet.


Az egyetem kutatócsoportja Mark Birch-Machin professzor és Dr. Amy Bowman vezetésével a II. komplex aktivitását mérte 27 donorban, akiknek életkora hat és hetvenkettő év közé esett. Mintákat vettek egy napfénytől védett bőrterületről, hogy meghatározzák, van-e eltérés az aktivitásban az életkor előrehaladásával. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a II. komplex aktivitása jelentős mértékben csökkent a korral mitokondrium egységenként azokban a sejtekben, amelyek inkább a bőr alsóbb, mint felsőbb rétegeiből származtak. Ez utóbbi megfigyelésről korábban még nem számoltak be az emberi bőrrel kapcsolatban. A kutatók arra is rájöttek, hogy ennek oka az enzim protein mennyiségének csökkenése, ráadásul ez a csökkenés csak azokban a sejtekben volt megfigyelhető, amelyek abbahagyták az osztódást.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 07 08:34:15/