Már tudjuk, mi szabályozza hőérzékelésünket
Most, hogy egyre több területet érint a globális felmelegedés, ideje elgondolkozni azon, hogy hogyan kerülhetjük el edzés közben azokat a területeket, ahol túl meleg van. Eddig a tudomány ezzel együtt is kevés információval rendelkezett azzal kapcsolatban, hogy milyen molekuláris mechanizmusok szabályozzák szervezetünk hőérzékelését.

A King’s College London friss kutatása szerint egy TRPM2 nevű gén az, ami az egereknek abban segít, hogy hűvösebb helyet keressenek. Ha ez a gén kikerül a képből, az egerek többé nem képesek megállapítani, hogy hol van meleg és hol van hideg.


A kutatást vezető Dr. Chun-Hsiang Tan és Peter McNaughton azonosították a TRPM2 ioncsatornát, amelynek korábban nem volt ismeretes az a funkciója, hogy a meleg érzékelésére képes a szervezet a segítségével. A TRPM2 eltávolítása után a szakemberek azt vizsgálták, hogy az egerek hogyan viselkednek 33 és 38 fokos hőség esetén. Míg a normális egerek 33 fokon jobban érezték magukat, és elkerülték a 38 fokos termet, a TRPM2 gén nélkül élő egerek nem voltak képesek megkülönböztetni egymástól a két hőmérsékletet.


A szakemberek megállapították, hogy a TRPM2 gén valószínűleg tudatalatti szinten szerepet játszik abban is, hogy mennyire vagyunk képesek testünk hőmérsékletét szabályozni, de ennek feltérképezéséhez további vizsgálatokra is szükség van.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 FEB 06 16:00:00/