COAD: túl sok beteg nincs tisztában állapotával
Túl sok krónikus obstruktív légúti betegségben (COAD- chronic obstructive airway disease) szenvedő nem tud betegségéről egy francia tanulmány szerint. Mi a kockázat? Ha nem gyógyítják időben, a betegség felülkerekedhet.

Sok krónikus obstruktív légúti betegségben (COAD) szenvedő beteg nem is tud betegségéről, és ezzel nincs lehetősége igénybe venni a hatékony kezelést, a Resiratory Medicine című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint.

Krónikus obstruktív légúti betegség egy krónikus légzőszervi betegség, amelyet a légutak lassú, fokozatos elzáródása jellemez, végül krónikus légzési elégtelenséget okoz, amely rendszeres kórházi kezelést igényel.

Az Inserm kutatói 3276 40 és 64 év közötti felnőtten végeztek vizsgálatot 2011 és 2013 között. Az önkénteseket arra kérték, hogy töltsenek ki egy egészségügyi kérdőívet, amelyben feltették azt a kérdést, hogy tudomásuk volt-e légúti betegségről. Elvégeztek egy légzésfunkciós vizsgálatot (spirometria), amellyel a légzési problémákra lehet fényt deríteni.

A tanulmány szerzői az eredmények alapján feltárták, hogy a vizsgálatban résztvevők 72-76,4%-ának nem volt tudomása állapotáról, amely mintegy 64%-ban súlyos volt. Ezek az adatok tartalmazzák az asztmás és COAD-ben szenvedőket, azonban jól mutatja a COAD aluldiagnosztizáltságát: ebben a korosztályban kevesen nem tudnak asztmásságukról. „A teljes diagnózishoz szükség lett volna egy orvosi vizsgálatra, de akiknél nem volt diagnosztizált betegség, ők a krónikus obstruktív légúti betegség jellemző tüneteit produkálták - beleértve a köhögést, a köpetet és a légszomjat - ami arra utal, hogy közülük sokan valóban ebben a betegségben szenvednek," mondja Luc Dauchet, a tanulmány társszerzője.

„A tünetek is lassan alakulnak ki, általában 40 éves kor után, úgy, hogy az érintett emberek megszokják, hogy fokozatosan csökken a légzési kapacitásuk és nincsenek tudatában, hogy betegek", tisztázza Luc Dauchet.

Harmadik halálok

A tanulmány eredményeinek figyelmeztetniük kellene az egészségügyi dolgozókat, hogy javítsanak ennek a súlyos betegségnek a jobb diagnosztizálásában. Franciaországban évente 40.000 új esetet jelentenek. És 3,5 millió embert érint az országban, közülük 100.000 beteg kap otthoni oxigénterápiát. Ehhez a betegséghez évente 16.000 haláleset köthető. A COAD lehet a harmadik vezető halálok a világon.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Fabrizio Maestroni (Flickr.com)
2016 JAN 02 20:43:00/