Mandulaműtét előtt és után
Máig számtalan vita kering arról, hogy tulajdonképpen mi haszna van a manduláinknak. Az biztos, hogy sok esetben jobb, ha megszabadulunk tőlük lehetőleg még gyermekkorban... de vajon miért? 

Mandulaműtétre akkor van szükség, amikor: 


  1. Mandula körül tályog alakul ki
  2. Ha a mandulákból a megfelelő antibiotikum terápia után is kimutatható a streptococcus baktérium
  3. Ha két éven belül a gyermeknek évente 4-5 vagy annál több lázzal járó bakteriális mandulagyulladása volt
  4. Góc gyanújakor bizonyos szív, vese, bőr, autoimmun stb. betegségeknél, ha a krónikus mandulagyulladás kimutatható
  5. Ha a mandulák olyan nagyok hogy táplálkozási, légzési vagy beszéd problémákat okoznak, vagy alvási apnoét (OSAS betegség – alvás közbeni ismételt légzéskimaradások).Ebben az esetben a mandulaműtét során néha csak a mandula egy részét távolítják el (tonsillotomia

A mandulaműtétet éhgyomros állapotban végzik, ami azt jelenti hogy a műtét előtt 6 órával szabad utoljára étkezni, és a műtét előtti 3 órában inni sem szabad már, mert megnő az altatás alatti hányás kockázata.
 
A műtét előtt a gyermek általában prémedikációban részesül, ez egy műtéti előkészítő gyógyszer, mely többnyire valamilyen nyugtató és fájdalomcsillapító kombinációja, ami segít a szorongás leküzdésében, illetve megalapozza az altatást és a műtét utáni fájdalomcsillapítást.


A mandulaműtét gyermekkorban intubációs altatásban történik. Ez azt jelenti, hogy egy tubust vezetnek a légutakba, amin keresztül lélegeztetik az altatott gyermeket.
 
A tubus megvédi attól hogy a légutakba vér kerüljön a mandulaműtét során.
 
A mandulaműtét, a szájon keresztül történik, külső bőrmetszés nélkül. A garatmandulák a torok két oldalán helyezkednek el.
 
 A mandulaműtét után a  műtőből a gyermek infúzióval érkezik, ébredésig maszkon keresztül oxigént kaphat és műszerekkel figyelik az életfunkcióit ébredésig. Az oldalán kell feküdjön hogy félre ne nyelje a vért vagy a torkában termelődött váladékot, nyálat. Nyakára jég vagy hideg borogatás kerül, ami vérzés és fájdalomcsillapító hatású.
 
Kisebb gyermekeknél előfordul hogy a mandulaműtét után viharos az ébredés, ez az idegrendszerük fejletlenségével függ össze, néha rosszul tűrik az altatószert. Nem ritka kisebb gyermekeknél, hogy “tombolnak” ébredés közben, ám ez az izgatottsági fázis pár perc alatt csillapodik.
 
Az altatás, és a mandulaműtét alatt esetlegesen gyomorba került vér miatt, a műtét utáni órákban igen nagy a hányás kockázata, ezért a kórházi szakdolgozók által megadott ütemben és módon itassuk a gyermeket! A teljes ébredésig ne kísérjük mert itatni, mert a kába, bódult gyermek könnyen félrenyel.


A műtét éjszakáján még párna nélkül kell aludni, hogy esetleges vérzés esetén a vér a külvilág felé folyjon inkább és ne a gyomor vagy légutak felé..
 
Minden gyermekkel egy felnőtt kísérő tartózkodhat, kivéve ha speciális osztályra kerül a gyermek. A helyi szokásokról és a gyermek mellett tartózkodás lehetőségeiről és feltételeiről érdemes tájékozódni a mandulaműtét előtti vizsgálatok alatt. Általában írásos tájékoztatókat adnak a műtéttel kapcsolatos tudnivalókról és az osztály házirendjéről, ezt érdemes elolvasni  és persze betartani a gyermekek érdekében!
 
Szövődménymentes éjszaka után, ha a gyermek megfelelően tud fogyasztani, általában másnap reggel otthonába távozhat.


A műtét utáni napok: 


A kórházból távozáskor a szülőt ellátják tanácsokkal a mandulaműtét után következő napokra, a szövődmények elkerülése végett.
 
Az otthoni lábadozás alatt pihenés javasolt, a mandulaműtét utáni első napokban a szabadba sem célszerű menni.
 
A sebgyógyulásig (10-12 nap) továbbra is pépes étel fogyasztása szükséges, hisz  műtéti terület a torokban van és nagyobb falat vagy keményebb élelmiszer, utóvérzést okozhat.
 
Mandulaműtét után kerülni kell a forró és fűszeres, túl savas ételeket, sőt tisztálkodni sem célszerű túl meleg vízben, mert vérbőséget okoz, ezáltal vérzést provokálhat.
 
Lehetőség szerint a mandulaműtéten átesett gyermek, ne hajoljon, ne végezzen fizikailag megerőltető mozgásokat (ne szaladjon, ugráljon), és ne kiabáljon.
 
A mandulaműtét után az étrend és életmód be nem tartása jelentősen növeli s szövődmény kialakulásának kockázatát!


A gyógyulás: 


A teljes gyógyulás 10-12 nap alatt fejeződik be. Ezután az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba korlátozások nélkül.
 
A lábadozás alatt a 7-8. nap környékén kontrollvizsgálatra kerül sor, ahol az operáló orvos ellenőrzi a seb állapotát.
 
A cikkben leírtak általános tudnivalókat tartalmaznak, amelyet a helyi szokások vagy az operáló orvos döntései módosíthatnak.
 
Ha mandulaműtétre van szükség, mindig hagyatkozzunk az operáló és ellátó team tanácsaira, javaslataira !Forrás: www.gyermekapolas.hu - Fotó: offline
2016 MÁR 23 22:31:51/