Mintha tűz lobogna a szájban: égő nyelv
Az égő nyelv kellemetlen fájdalmakat okoz a nyelven és a szájban, mely elsősorban a változó korba lépő nőknél figyelhető meg. Szakértők becslései szerint a németek 3-5 százalékát érintik ezek a krónikus fájdalmak, amelyek leggyakrabban a nyelv oldalán valamint hegyén jelentkeznek, és csak ritkábban tapasztalhatók a nyelvgyöknél. A tünetek érinthetik a szájpadlás, az ajkak és az arc nyálkahártyáját is.

Gyakran ismeretlenek az okok

Bár gyakran semmi feltűnő nem látható a szájban, a fájdalmas égő érzés mellett érzéketlenség, szájszárazság vagy erősebb nyálelválasztás, szájszag és ízlelési zavar is tapasztalható. A panaszok általában erősödnek a nap folyamán, míg az étkezések enyhülést hozhatnak. 

Egyes páciensek állandóan szenvednek a panaszoktól, míg másoknál csak esetenként jelentkeznek a tünetek. Még alapos kivizsgálás után sem sikerül minden esetben megállapítani az égő nyelv érzését kiváltó okokat. Számos kiváltó ok lehetséges, pl. rosszul illeszkedő fogpótlás, fogszuvasodás, ínygyulladás, allergia, gombás- vagy herpeszfertőzés, nyálmirigy megbetegedések, autoimmun-betegségek (pl.lupusz, Sjörgen-szindróma, scleroderma), reflux, gyógyszerek mellékhatásai (ACE-gátlók, egyes antidepresszánsok), sugárkezelés következményeként, vitamin- és tápanyaghiány (B12, B2, B3, folsav, vas), hormonális zavarok (cukorbetegség, ösztrogénhiány, pajzsmirigy alulműködés, cölikália vagy májzusgorodás.

Emellett bizonyos neurológiai betegségek - pl. sclerosis multiplex, vagy a háromosztatú ideg zavara , továbbá a depresszió vagy fibromyalgia is kiválthatja az égő nyelv tüneteit. 


Magától el is múlhat

Az érintettek körülbelül felénél néhány éven belül maguktól elmúlnak az égő nyelv tünetei. Mivel számos ok kiválthatja a tüneteket, hosszadalmas és bonyolult lehet a helyes diagnózis felállítása. Az érintetteknek általában számos szakorvost fel kell keresniük az egyes lehetséges okok kizárása érdekében. Ha sikerült megtalálni a valós kiváltó okot, meg lehet kezdeni a célzott kezelést. De gyakran tisztázatlan marad a háttérben húzódó betegség, így csak a tünetek enyhítésére van csak lehetőség.


Mi enyhítheti a panaszokat?

Míg csípős ételek fogyasztása után segíthet, ha tejet iszunk, az égő nyelv szindróma esetén ez hatástalan. Enyhülést a hideg zsályatea vagy a sós víz hozhatnak. Bizonyos, nyálkaanyagokat tartalmazó gyógynövénykivonatok is segíthetnek, ilyen például a hársfavirág-, a mályva- és a orvosi zilizgyökértea. Az alfa-liponsav is enyhíti a tüneteket: ezt a szervezetünk is képes előállítani, és a gyógyszertárban kapszula formájában is beszerezhető. 

Egyes esetekben az epilepszia ellen is használt klonazepám gyógyszer segíthet, valamint ha minden egyéb kezelés hatástalannak bizonyult, az orvos antidepresszánst is felírhat, amely alacsony dózisban a fájdalmakat enyhíti. 

Az égő nyelv szindróma esetén nagyon hatékonynak bizonyult az ún. kognitív viselkedésterápia: a páciensek megtanulják a gondolataikat és érzéseiket úgy irányítani, hogy a fájdalom a háttérbe szoruljon. 


Fontos a helyes szájhigiénia

Az égő száj tünteteiben szenvedők számára kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia, enyhe, gyulladáscsökkentő hatású oldatok használata, emellett pedig érdemes lemondani az alkoholról, nikotinról, ecetről, diófélékről, fűszeres ételekről és a savas gyümölcsökről. Szájszárazság esetén fontos az elegendő folyadék fogyasztása, és a jégkocka szopogatása is segíthet. Ha ez nem elegendő, az orvos mesterséges nyálat is felírhat. Hasznos lehet még továbbá a testmozgás, amely következtében javul az alvás minősége, így enyhítheti a panaszokat.


Forrás: www.ndr.de - fotó: Nathan (flickr.com)
2015 DEC 12 09:45:00/