A Békés megyei ivóvízminőség-javító program december közepén fejeződik be
A 62 Békés megyei településen zajló ivóvízminőség-javító program műszaki átadása decemberben fejeződik be. 
A program Békésen túl három Csongrád megyei és egy Hajdú-Bihar megyei településen zajlik.
A közlemény szerint a 38 milliárd forintos projekt 33,8 milliárd forintnyi uniós támogatásból valósul meg. A hatvanhat településre eső önerőt, 4,2 milliárd forintot a Belügyminisztérium önerőalapjának száz százalékos támogatásából biztosítják.
A beruházásra azért van szükség, mert az érintett településeken az egészségügyi határérték felett van az ivóvíz arzén-, bór-, ammónia-, fluor- és nitrittartalma. A fejlesztés befejeztével mintegy háromszázezer lakos számára lesz biztosított az egészséges, az Európai Unió által előírt kritériumoknak is megfelelő ivóvíz - írták.
A beruházás során a két térségi vízellátó rendszert, az orosházit és a közép-békésit közös irányítástechnológiával kapcsolták össze. Emellett új gerincvezetékeket és hálózatokat építettek, amelyhez 316 kilométernyi vízvezetéket fektettek le a szakemberek. Kicseréltek továbbá 85 kilométernyi ivóvízvezetéket, 597 mosatóaknát, beépítettek 604 tűzcsapot, és 8327 házi bekötés cseréjét is elvégezték.  
A projekt részeként vízkitermelő-telepeket, kutakat, valamint kút- és bekötővezetékeket is kellett építeni. Orosházán, Csanádapácán, Lőkösházán és Újkígyóson rekonstruálták és bővítették a vízkitermelő-telepet, míg Kunágotán, Kaszaperen és Medgyesbodzáson három új víztermelőtelepet építettek és harminc új vízkutat létesítettek. Geszten - mivel a község nem kapcsolódott a regionális rendszerre - a meglévő vízműtelepet újították fel modern víztisztító technológia beépítésével. Újirázon, Árpádhalmon, Eperjesen és Gádoroson új víztorony is épült.     Az érintett településeken jelenleg a rekonstrukciós munkák zajlanak. A műszaki átadás szakaszosan történik, november közepétől előreláthatóan december közepéig tart - közölte a konzorcium.


Forrás: MTI - Fotó: thierry ben abed (Flickr.com)
2015 NOV 14 22:59:02/