A Chlamydia vakságot okozhat?
A szexuális úton terjedő chlamydia-baktérium egy már-már elfeledett trópusi betegség, a trachoma kialakulásához vezet. A trachoma az esetek jelentős részében vakságot okoz, jelenleg a világon ez a leggyakoribb ok a látás elvesztése mögött, ami teljes egészében megelőzhető lenne.

A szakemberek régóta tudták, hogy a chlamydia baktérium egy típusa, a C trachomatis nevű – trachomát okoz, aminek egyik mellékhatásaként a beteg általában megvakul. Korábban azonban az volt a közkeletű nézet, hogy két külön baktériumtörzs van, az egyik a nemi betegségért, a másik a szemfertőzésért felelős. Most azonban kiderült, hogy egy baktérium okozza mindkét betegséget, így tehát a vakságot okozó betegség szexuális úton is terjed.


Az ausztrál Wellcome Trust Sanger Institutes és a Menzies School of Health Research kutatói szerint a trachoma előfordulásának esélye gyakoribb, mint hinnénk. “A munkánk olyan elszigetelt eseteket vizsgál, amelyekre az 1980-as és 1990-es években derült fényt. Lehetőségünk nyílt 30 évvel ezelőtt lefagyasztott chlamydia baktériumot vizsgálni, hogy megfigyeljük, hogyan fejlődött a genomja az idők során” – mondja a kutatást vezető Dr Patiyan Andersson.


Kiderült, hogy már egy, illetve kettő genetikai variáns megváltoztatja a nemi betegséget okozó baktériumot, aminek hatására egy trachoma-jellegű baktériumtörzs jön létre. További aggodalomra ad okot, hogy a rendkívül ellenálló, gyorsan változó baktérium új és új formában jelenik majd meg idővel.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 03 10:15:00/