A D vitamin és kalcium az idősebb nők körében nem csökkenti a rák kialakulásának esélyét
Az egészséges menopauza után álló nők hiába szednek D3 vitamin- és kalcium tartalmú étrend-kiegészítőket, nem csökkentik a rák kialakulásának esélyét.
Az amerikai lakosság mintegy 40 százaléka élete egy pontján találkozik rák-diagnózissal. Korábbi tanulmányok alapján felmerült, hogy az alacsony D-vitaminszint növeli a rák kialakulásának esélyét, ezért a D-vitamin étrendkiegészítők régóta a rákkutatás fókuszában állnak.

Az omahai Creighton University munkatársai 2303 egészséges, 55 év feletti, menopauza után álló nőt vizsgáltak (az átlagéletkor 65 éves kor körül alakult). A nők fele speciális étrendkiegészítőt kapott (napi  2,000 IU D3-vitamin dózist és napi 1 500 mg kalciumot), míg a kontrollcsoport placebót kapott. A kezelés négy éven át tartott, ez idő alatt a szakemberek a nem-melanóma jellegű bőrrákok kivételével mindenféle ráktípus előfordulását vizsgálták.

Az új rákdiagnózis 109 páciens esetében merült fel, közülük 45 (3,89 százalék) a D3 vitamin és kalcium étrendkiegészítős, míg 64 (5,58 százalék) a placebót szedő csoport tagjai közül került ki. Mindez azt mutatja, hogy nincs jelentős összefüggés a rákra való hajlam is a két vitamintípus fogyasztása között.

Az anyag a JAMA című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 07 17:00:00/