A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat felhívja a figyelmet a korai fejlesztés fontosságára
Hétfőtől egy héten át tanácsadással, előadásokkal, foglalkozásokkal hívja fel a figyelmet a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat a gyermekek korai fejlesztésének fontosságára. 
A közleményben kiemelték, hogy Magyarországon száz gyerekből nyolc veszélyeztetett, mert különböző kockázati tényezők fordulnak elő a terhesség vagy a szülés alatt, ilyen veszély lehet például a csecsemő kis súlya.
Ezekben az esetekben kulcsfontosságú, hogy azonnal segítséget, terápiás ellátást kapjon a gyerek, ugyanis kutatások igazolják, hogy jelentősen nagyobb az állapotjavulás esélye, ha időben kezdődik az ellátás - hangsúlyozták. 
A Korai fejlesztés hete alatt, február 8. és 12. között a szakszolgálat tagintézményeiben, Budapest minden kerületében tanácsadással, bemutató foglalkozásokkal, előadásokkal hívják fel a figyelmet arra, milyen sokat tehet az érintett szülő a gyermekéért, valamint arra, hogy a problémájával senki nincs egyedül, a szakszolgálat intézményei komoly szerepet tudnak vállalni a későbbi kockázatok elkerülésében - írták. 
 A hét programjait összefoglaló tájékoztatóban, amely elérhető a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat honlapján, kifejtették: a korai fejlesztés törvényi szabályozottságánál fogva alanyi jogon, ingyenesen, a lakóhelyén jár minden rászoruló gyermeknek, ha szakértői bizottság ezt javasolja számára. Budapesten a szakszolgálat tagintézményeiben tanácsadás, komplex gyógypedagógiai fejlesztés, valamint szükség esetén pszichés segítségnyújtás is elérhető - fűzték hozzá.
Forrás: MTI - Fotó: David D (Flickr.com)
2016 FEB 08 11:43:31/