A PTE-n befejeződött egy mesterséges megtermékenyítést érintő kutatás
A mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának jelentős emelését célzó kutatás fejeződött be december közepén a Pécsi Tudományegyetemen. 
A közlemény szerint a projektben részt vevő kutatócsoportok olyan molekuláris biomarkerek azonosítását végezték el, amelyek az egészséges embriót jellemzik, és előre jelzik a sikeres terhesség kialakulásának valószínűségét.     Hozzátették, "az eredmények rutinszerű klinikai alkalmazása olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek kifejlesztését követeli meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a minták diagnosztikai vizsgálatára".
A PTE kutatócsoportja számos hazai és nemzetközi intézménnyel alakított ki együttműködést azzal a céllal, hogy a birtokába kerüljön a speciális, klinikai célokra is alkalmas chiptechnika megvalósításának technológiája - olvasható az írásos összefoglalóban.
A nyolc hónapon át tartó kutatás az Európai Szociális Alap 299,2 millió forintos, európai uniós támogatásával valósult meg.
A közleményben úgy fogalmaztak: a magyarországi és a fejlett világbeli negatív demográfiai változások "időzített bombát jelentenek társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt".


Forrás: MTI - Fotó: Andy Wright (Flickr.com)
2015 DEC 30 00:34:11/