A Zika hónapokig megmaradhat az újszülöttekben
Rossz hír a Zika-vírus csecsemőkre gyakorolt hatásával kapcsolatban: egy esettanulmányból az derült ki, hogy a vírus a születés után legalább két hónapig képes megélni és kárt okozni az újszülöttekben.

New England Journal of Medicine augusztus 24-i számában megjelent beszámoló egy januárban született Sao Pauló-i kisfiúról szól. A Zika vírus jellemzően szúnyogcsípéssel terjed, de szexuális úton is terjedhet. A brazil édesanya a terhesség 26. hetében mutatta a Zika betegség tüneteit: bőrkiütést, lázat, fejfájást és ízületi duzzanatot. Az orvosok azt gyanították, hogy a fertőzést a csecsemő édesapjával folytatott szexuális kapcsolat útján kapta el, aki nem sokkal ezt megelőzően egy Zika-járványtól sújtott területre utazott.


A Zika leginkább a kisfejűség (mikrocefália) nevű születési rendellenességgel fennálló összefüggéséről ismert. A betegség következtében a csecsemők a normálisnál kisebb méretű fejjel és alulfejlett aggyal születnek. A Sao Pauló-i csecsemő azonban születésekor teljesen normálisnak és egészségesnek tűnt, megfelelő fejkörmérettel rendelkezett.


Az újszülött MR-vizsgálatai azonban Danielle Oliveira, a Sao Pauló-i Egyetem kutatója szerint aggasztó neurológiai rendellenességeket tártak fel. A baba vérében, vizeletében és nyálában még a születést követő 54. napon is ki lehetett mutatni a Zika vírust, és a vérében egészen a 67. napig kimutatható volt a vírus. A csecsemő majdnem 8 hónapos korában elvégzett utánkövető vérvizsgálata azonban már a Zika vírus nyomát sem mutatta.


A csecsemő ennek ellenére hat hónapos korában elmaradást mutatott a neuropszichomotoros fejlődésében, így például az izom merevsége és feszessége tekintetében. A kutatók szerint a legnagyobb meglepetés az volt, hogy a csecsemő rendellenességei az idő múlásával romlottak, amit valószínűleg az okozott, hogy a vírus két teljes hónapig túlélt a gyermekben.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 05 09:00:00/