A Zikaláz miatt figyelmezteti a KKM a Brazíliába indulókat
A Brazíliába induló magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a zikaláz veszélyeire figyelmezteti . 
A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben azt javasolják, hogy a várandós nők, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők, illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal vagy utazási egészségügyi központtal az indulás előtt, tájékozódjanak a használandó szúnyogriasztókról és egyéb megelőzési lehetőségekről. Az érintett területről visszatérő utazók az érkezést követő három héten belül megjelenő tünetek esetén forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.
Mint írják, a zikavírusról egyelőre keveset lehet tudni, mivel a megjelenése óta eltelt rövid idő nem adott lehetőséget mély tudományos elemzésekre. A vírust ugyanaz az Aedes aegypti szúnyog terjeszti, amely több trópusi betegség (dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz) terjesztéséért is felelős. Egyes meg nem erősített kutatási eredmények szerint a vírus emberről emberre is terjedhet testnedvekkel, illetve szexuális úton. A vírus rendkívül gyorsan terjed, Brazíliában egy év alatt terjedt el annyira, mint a dengue-láz 20 esztendő alatt.
A szúnyogcsípés ellen védekezni hosszú ujjú ruha, nadrág, zárt cipő, zokni viselésével, szúnyogriasztó szerek használatával lehet. Javasolják, hogy aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben.
A vírus ellen nincs védőoltás, sem gyógyszer. A fertőzött személynél jellemzően enyhe, magától gyógyuló, legfeljebb egy hétig tartó, lázas, kiütéses, fejfájással és ízületi fájdalommal járó betegséget okoz. Kezelésére általános fájdalom- és lázcsillapítás, folyadékpótlás szükséges. A vírusfertőzés bizonyos esetekben súlyos mellékhatásokkal járhat. Az ismert, de teljes körűen nem felmérhető mellékhatások közül a legsúlyosabb a kisfejűség (mikrokefália). Jelenleg úgy tudni, ha egy nő azután esik teherbe, hogy átesett a betegségen, akkor a korábbi fertőzés már nem jelent veszélyt a magzatra.
A zikafertőzések döntő része Brazília északkeleti részében történik, a déli, délkeleti tagállamokban a betegség lényegesen ritkábban fordul elő. A riói olimpiai játékok idejére a járvány várhatóan visszaszorul, ennek a kormányzati intézkedések mellett természetes oka, hogy a július-augusztusi téli időszakban a szárazság és a hűvösebb idő miatt minden évben jelentősen csökken a vírust terjesztő szúnyogpopuláció.
A vírussal kapcsolatban folyamatosan frissülő információ érhető el az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.


Forrás: MTI - Fotó: Eric Stavale (Flickr.com)
2016 MÁR 06 08:32:59/