A bélbaktériumok egyensúlyának felborulása növeli a diabétesz kialakulásának esélyét
A tudomány jelenlegi állása szerint az inzulin-rezisztencia fő oka az extrém túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya, ugyanakkor egy – az EU által finanszírozott – európai és kínai kutatás szerint a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása is nagymértékben hozzájárul a problémához.
„A bélflóra egyensúlyának felborulása számos esetben hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához, ami akár a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához is hozzájárulhat”- mondja a kutatást vezető Oluf Pedersen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa.

A dán tanulmány összesen 277 nem diabéteszes férfit és nőt vizsgált, illetve 72 cukorbeteg pácienst. A szakemberek 1200 metabolitot elemeztek a vérben, a bélbaktériumok DNS-alapú vizsgálatát is elvégezték hogy lássák hogyan hal az egyensúly felborulása a szervezetre.

Kiderült, hogy azok a résztvevők, akiknek csökkent inzulinhatásuk van, ezért inzulin-rezisztensek (ez a cukorbetegség előfutárának tekinthető állapot), az aminosavak egy bizonyos alcsoportjával nagyobb arányban rendelkeznek, ami összefüggésbe hozható a bélflóra összetételének megváltozásával.

A szakember szerint a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy inzulinrezisztensek. A túlsúlyos felnőttek többségére ez egyébként jellemző. Az állati eredetű táplálék zöldségekkel és gyümölcsökkel történő helyettesítése segít, hogy a bélflóra egyensúlya helyreálljon, és az inzulin-szenzitivitás fejlődjön.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 06 12:00:00/