A beleinkben élő baktériumoktól függ az is, hogy mennyit fogyunk
Sokan próbálnak fogyni hiába, s közülük sokan ilyenkor a rajtuk kívülálló okokra hivatkoznak. Elképzelhető azonban, hogy igazuk van? Részben igen, hiszen a beleinkben található baktériumok nagyban befolyásolják, hogy képesek vagyunk-e fogyni.

A beleinkben élő baktériumok és egyéb organizmusok – vagyis szervezetünk mikrobiótája – igen összetett módon befolyásolhatja testsúlyunkat. A University of New South Wales munkatársai azt vizsgálták, hogy vajon tényleg lehetséges-e, hogy valaki ezek miatta a mikrorganizmusok miatt képtelen fogyni.


„A beleink mikrobiótájának állománya részben genetikai tényezőktől, részben pedig az életmódunktól függ. Ebben szerepel az, hogy mit eszünk, mennyi alkoholt fogyasztunk, milyen gyógyszereket szedünk, mennyire mozgunk rendszeresen. A baktériumok ugyanis azáltal szaporodnak, hogy milyen tápanyagokat képesek hasznosítani a szervezetünkbe jutó táplálékok által” – mondja a kutatást vezető Dr Sandosh Padmanabhan.


A szakember szerint éppen ezért csak részben igaz az, hogy a beleinkben lévő bakteriális összetétel miatt nem sikerül megszabadulni a fölösleges kilóktól: ez ugyanis a tudatos, megfelelő táplálékbevitellel megváltoztatható. Vannak, akiknek a genetikai adottságaik miatt valóban könnyebb fogyniuk, mint másoknak, az egészséges életmód azonban előbb-utóbb mindig meghozza gyümölcsét, és nem csak az extra kilók leadása tekintetében.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 25 16:00:00/