A brokkoli, a tojássárgája és a spenót segít megőrizni memóriánkat idős korban
Azok a felnőttek, akiknek a szervezetében magas a lutein-szint, jobb emlékezőképességgel rendelkeznek. Olyan összetevőről van szó a szakemberek szerint, amely megvédi az agy bizonyos területeit, ezért idősebb korban is hozzájárul a jó memória megőrzéséhez.
A brokkoli, a spenót és a tojássárgája mind gazdag luteinben, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben felidézzük azokat a képességeket és készségeket, amelyeket korábban sajátítottunk el.

A University of Illinois munkatársai összesen 122 olyan felnőttet vizsgáltak, akiknek életkora 65 és 75 év között alakult. A résztvevőktől vért vettek, hogy a lutein-szintet megállapítsák, majd MRI segítségével elemezték agyuk struktúráját.

Főként a temporális kortexet elemezték, az agynak azt a részét, amely egyes képességek megőrzésében fontos szerepet játszik. Kiderült, hogy a magas lutein-szintet mutatók jobban teljesítettek a teszteken is.

„Ezen a ponton persze csak feltételezhetjük, hogy a magas lutein-szint az, ami a jobb eredményekhez vezetett, s így a lutein hozzájárul egyes képességek és kézsségek időskori megőrzéséhez. Ennek egyértelmű bizonyításához további kutatásokra van szükség” – fogalmaz a kutatást vezető Aron Barbey.

Az anyag a Frontiers in Ageing Neuroscience című szaklap friss számában került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 04 16:00:00/