A búvárok nem árt, ha fogorvoshoz fordulnak merülés előtt
Amikor Vinisha Ranna életében először próbálta ki a búvárkodást, szorító érzést érzett a fogaiban. Ez az élmény inspirált egy kutatást, amelyből kiderült, hogy a búvárok gyakran kényszerülnek hasonló tapasztalatokkal szembenézni a víz alatt
„A búvároknak egy sor egészségügyi követelménynek kell megfelelniük, mielőtt képesítést szereznek, ugyanakkor sajnos a fogorvosnál nem kell látogatást tenniük. Ez bizony hiba” – fogalmaz a kutatást vezető Ranna, aki maga is fogorvostanhallható.

A szakember szerint a mélyvízi merülés hatására fellépő problémák sorában szerepel a fogfájás, az íny és az állkapocs fájdalma, a koronák tartásának gyengülése és a kieső tömések. Ranna ezért azt javasolja a búvárkodást komolyan vevőknek, hogy mindenképpen látogassanak el a fogorvoshoz, mielőtt merülnének.

A felmérés során a New York-i University at Buffalo School of Dental Medicine munkatársai 100 hivatásos, rekreációs céllal merülő búvárt kérdeztek fogászati tüneteikről, és kiderült, hogy a fentiekben felsorolt problémák 41 százalékuknál jelentkeztek is.

A leggyakoribb ezek közül, amely 42 búvárt is érintett, a barodontalgia, ami egy fogfájás-szerű fájdalom, amit a mélységből, illetve magasságból fakadó nyomáskülönbség vált ki.

Az anyag a British Dental Journal című szaklap friss számában került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 20 09:00:00/