A családunktól is függ, hogy bírjuk a másnaposságot
Azok az emberek, akiknek a rokonságában vannak alkohollal küzdő emberek, a másnaposság tüneteit sokkal jobban képesek felidézni, még ha ez az időszak az ő esetükben sem rosszabb, mint másoknál.
Ha a családban volt már példa az alkoholizmusra, nagyobb az esélye az ivással kapcsolatos problémáknak. A brit Keele University munkatársai most azt vizsgálták, hogy vajon a másnaposság tünetei milyen szerepet játszanak abban, hogy alkoholizmus kialakul-e ezeknél az embereknél.

„Az érdekelt minket, hogy vajon a másnaposság milyen hatással van a problémamegoldó ivásra. Kutattuk az esetleges pozitív összefüggést, hogy vajon a szörnyű másnapok gátat szabnak-e a túlzott alkoholfogyasztásnak, vagy éppen ellenkezőleg: olyan rosszul érzi magát az alany, hogy igyekszik „kutyaharapást szőrével” gyógyítani, vagyis másnap még többet iszik” – foglalja össze a kutatás fókuszát Richard Stephens pszichológus.

A szakember és csapata 142 embert kérdezett az elmúlt 12 hónap másnaposságairól, és kiderült, hogy az a 24 résztvevő, akiknek családtörténetében volt alkoholizmus, a másnaposság több tünetét voltak képesek felidézni, mint a többiek.

„Minden jel arra mutat, hogy az alkoholproblémákkal küzdők rokonai semmivel sem élnek át rosszabb tüneteket, mint társaik, viszont ők képesek a másnapossággal járó kellemetlen testérzeteket precízebben leírni” – mondja Stephens.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 12 10:00:00/