A csendes szívinfarktus gyakoribb és veszélyesebb, mint hittük
Nem minden szívinfarktus jár mellkasi fájdalommal és a többi jól ismert tünettel. Létezik a szívinfarktusnak egy kevésbé ismert, csendes formája, amely ugyanúgy lehet halálos.

A Circulation című szaklapban publikált anyag szerint a csendes szívinfarktus, amelyet néma gyilkosnak is szokás hívni, sokkal gyakoribb, mint hinnénk.


A szívinfarktus ismert tünetei közé tartozik a mellkasi nyomás érzete, a fájdalom, a teltség érzet. Van, hogy fájnak a kezek, a vállak, a nyak, a hát, a fogak és az állkapocs. Egyes esetekre a jellemző a gyomorfájdalom, a légzési nehézség, a szédülés, az izzadás, a rosszullét és a szorongásos tünetek.


A fentieket a szakirodalom klasszikus tünetekként kezeli, de nem minden esetre jellemző ezek előfordulása. A friss kutatásból kiderült, hogy az esetek közel felénél nem beszélhetünk ezekről az ismert tünetekről. Ennek ellenére a szívizomba történő véramlás részben vagy teljesen megszűnik, és bekövetkezik az ischemia.


Mivel nem jelennek meg látható, érzékelhető tünetek, a csendes szívinfarktust a legtöbbször nem azonosítják időben. Általában csak később, egy-egy ECG-vizsgálat alkalmával derül fény a problémára.


A szakemberek a felmérés során 9498 középkorú felnőttet vizsgáltak 1987 és napjaink között, átlagosan 9 éven keresztül. Ez alatt az időszak alatt 386 résztevőnek volt infarktusa, míg 317-en csendes infarktust éltek át. Kiderült, hogy az utóbbi hatására 20 éven belül háromszoros az esélye annak, hogy szívbetegségben fog elhunyni a páciens.


A tünetmentesség ellenére a csendes szívinfarktust óriási rombolást képes végezni a szervezetben. „Egy csendes szívinfarktus hatása ugyanolyan romboló, mint azokban az esetekben, amikor a szívinfarktust azonnal sikerül azonosítani. A gondot az okozza, hogy mivel a páciens nem is sejti, hogy szívinfarktusa volt, nem részesül megfelelő kezelésben” – mondja a kutatást vezető Dr. Elsayed Z. Soliman, az észak-karolinai Wake Forest Baptist Medical Center munkatársa.


Forrás: Medipress - fotó: Pixabay
2016 MÁJ 31 16:00:00/