A csontritkuláshoz köthető törések gyakrabban halálos kimenetelűek férfiak esetében
Noha a nők körében gyakoribbak a csonttörések, a férfiak esetében gyakoribbak a halálos esetek, amennyiben csontritkulás áll a háttérben.
A csontritkulás egy olyan betegség, amelynek során a csontok elvékonyodnak, gyengébbé válnak és törékenyek lesznek. A betegség több mint 44 millió amerikait érint, és évente mintegy 2 millió csonttörés írható a csontritkulás számára.

„Bár a nők körében gyakoribbak a csontritkuláshoz köthető törések, a férfiak körében sajnos több haláleset fordult elő a kutatás során vizsgált periódus alatt, 2005 és 2009 között. A szakemberek több mint 1 millió amerikait vizsgáltak, akiknek életkora 65 év fölött volt. A páciensek 87 százaléka nő volt.

Míg a nők körében a csontritkulásos törésekhez köthető halálozási arány 13 százalék volt, a férfiaknál ez az arány 19 százalékos (akkor számít ide a halálozás, ha a törés után egy éven belül történik). A bokatörés az egyetlen kivétel: ez férfiak és nők esetében hasonló halálozási aránnyal járt, ami 8 százalékot jelent. Érdekesség, hogy amennyiben a férfiak műtéti beavatkozásra szorultak egy-egy törést követően, nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba három éven belül újabb törés miatt.

A kutatás a American Academy of Orthopaedic Surgeons konerencián került ismertetésre.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 24 12:00:00/