A diéta és a migrén
Az egyik megközelítés szerint minden olyan élelmiszert el kell hagyni, mely fejfájást válthat ki. A másik megközelítés pedig egy olyan étrend kialakítása, mely kivédi / megelőzi a fejfájás kialakulását. 
A reggeli kávé elhagyása, a magas nitrit- és monosodium-glutamát (MSG) tartalmú feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás fejfájást válthat ki a migrénnel küzdő egyénekben – mondja Vincent Martin, MD, a University of Cincinnati (UC) College of Medicine belgyógyászati osztályának egyetemi tanára, migrén szakértő.

Hogyan előzhető meg diétával a fejfájás? Az egyik megközelítés szerint minden olyan élelmiszert el kell hagyni, mely fejfájást válthat ki. A másik megközelítés pedig egy olyan étrend kialakítása, mely kivédi / megelőzi a fejfájás kialakulását. Martin a Journal of Head and Face Pain folyóiratban publikálta „Diéta és fejfájás” című tanulmányát.

Az egyik legfontosabb kiváltó tényezőként a koffein elhagyást jelölte meg: „Ha valaki rendszeresen 3 vagy 4 csésze kávéval indítja a napot, majd egy nap úgy dönt, hogy kihagyja a reggeli rutint, egész napos „koffein-elvonási” fejfájással számolhat aznap”. A ló túloldalára sem szabad azonban átesni: az ajánlott napi koffeinbevitel maximum 400 milligram, e fölött stressz, depressziós tünetek és fejfájás ugyancsak jelentkezhet.

Kiemelt szerepe van a migrén kiváltásában a nátrium-glutamátnak, melyet ízfokozóként használnak feldolgozott élelmiszerekben (fagyasztott élelmiszerek, konzervek, szószok, levesek stb.), valamint a nitritnek, melyet tartósítószerként használnak. Kerülni kell ezek fogyasztását és minél több természetes élelmiszert, friss zöldséget/ gyümölcsöt és húst javasolt fogyasztani.

Az alkoholfogyasztást is meg kell említeni, mint lehetséges kiváltó tényezőt. Martin a vodka és a vörösborok szerepét emelte ki, magas hisztamin tartalmuk miatt.

A fejfájás megelőzésében az alacsony zsírtartalmú, az alacsony szénhidrát tartalmú – ketogén diéta- és a magas omega-3 zsírsav tartalmú diéták lehetnek a fejfájósok segítségére. A gluténmentes diéta a lisztérzékeny egyéneknek segíthet.

Martin elmondta, hogy a migrénre hajlamosoknak soha ennyi diétás lehetőségük nem volt még. Majd hozzátette: „Végtére is az vagy, amit megeszel.”


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 09 09:00:00/