A fahéj segít lehűteni a testet
Egy friss kutatás szerint a fahéj rendszeres fogyasztása segít abban, hogy akár két fokkal is lehűljön az emberi test, továbbá a fűszer számos pozitív hatással van egészségünkre is.
A Scientific Reports című szaklapban publikált kutatás során disznókon tesztelték a fahéj szervezetre gyakorolt hatását.

„Amikor a disznókat szobahőmérsékleten etették, a szén-dioxid (CO2) gáz szintje megnövekedett a gyomrukban. Az ételükbe rejtett fahéj ugyanakkor csökkentette a gyomorsav és pepszin kiválasztását a gyomorfalakból, ami segített abban, hogy a disznók lehűljenek” – mondja a kutatást vezető Kourosh Kalantar-zadeh, a RMIT’s School of Engineering munkatársa.

A szakember azt is elmondta, hogy amikor a disznóknak melegük van, légzésük felgyorsul, aminek hatására a CO2 kibocsátás csökken. A fahéj abban segít, hogy ez az arány még tovább csökkenjen, összességében véve pedig akár két fokos hőmérsékletcsökkenésről is beszélhetünk.

A kutatásból az is kiderül, hogy a fahéj nem véletlenül népszerű fűszer a világ számos országában napjainkban, hiszen egyéb pozitív egészségre gyakorolt hatásai is vannak: többek között például segíti a bélműködést, csökkenti a stressz káros hatásait és gyorsítja az anyagcserét.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 02 12:00:00/