A fejlődő országokban drónokkal lehetne kiszállítani az oltóanyagokat
Az emberek jelenleg főként a háborúhoz társítják a drónok használatát, a jövőben azonban humanitárius célokat is szolgálhatnak, például segélyeket is szállíthatnak az embereknek a fejlődő országokban.

A pilóta nélküli repülő járművekkel például olcsóbban és hatékonyabban kiszállíthatók a különféle oltóanyagok. Ezzel pedig növelni lehetne az oltási arányt olyan területeken is, amelyek jelen pillanatban nehezen elérhetőek.


Vaccine szakfolyóirat június 20-i számában közzétett kutatásukban a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health munkatársai egy számítógépes modell segítségével kiszámították, hogy az oltóanyagok kiszállítása drónokkal az alacsony és közepes jövedelmű országokban olcsóbb és gyorsabb lenne, mint a szárazföldi szállítás. A személy- és tehergépkocsik használatát a szakértők szerint az útviszonyok, valamint a magas üzemanyag- és karbantartási költségek is korlátozzák.

„Sok alacsony és közepes jövedelmű ország nehezen tudja eljuttatni az oltóanyagokat a lakosságnak, hogy megóvja őket a megelőzhető betegségek okozta megbetegedésektől vagy halálozástól” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Bruce Lee. „Elkészítjük ezt a rengeteg vakcinát, de úgy nincs semmi értelme, ha nem lehet eljuttatni ezeket a rászoruló emberekhez. Sürgősen találni kell tehát olyan új és költséghatékony módszereket, amelyekkel végre lehet ezt hajtani.”


Lee azt is hozzátette, hogy sok területen az oltóanyagok szállítására használt járművek nem mindig érhetők el, illetve nem megbízhatók. Feltéve, hogy a drónok megbízhatók, képesek megtenni a szükséges utakat, és rendelkezésre állnak a megfelelően képzett üzemeltetők, ezekkel az eszközökkel olcsóbban ki lehet szállítani a vakcinákat, különösen a félreeső, távoli helyszínekre.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 03 12:00:00/